Putovanje

Pratite nas na Google news

Crna Gora proglašena zvijezdom Mediterana

Crna Gora proglašena zvijezdom Mediterana
Foto: Pixabay | Crna Gora proglašena zvijezdom Mediterana
Tanjug

Prema ocjeni Evropske komisije za putovanja, Crna Gora je zvijezda Mediterana u prva tri mjeseca ove godine, jer je, prema evropskim statističkim podacima, ostvarila rast noćenja od 29 i dolazaka od 49 odsto, piše hrvatski Jutarnji list.

List piše da stručnjaci upozoravaju da Crna Gora, u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma itekako ima komparativnih prednosti.

Sagovornici Jutarnjeg ističu da je Crna Gora, u odnosu na Hrvatsku, jaka zbog investicijskih paketa po uzoru na Tursku.

"Oni ulagačima u prvih nekoliko godina nude vađenje dozvola u samo nekoliko mjeseci i oslobođenje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine, dakle vrijeme u kojem se hotel tek postavlja na noge. Osim toga, svoje rezultate podebljali su još i jeftinim benzinom za nautičare, oslobađanjem od visokih troškova, i sve je to uticalo na rezultat”, prenosi Jutarnji.

Državnik sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je u izjavi za hrvatski medij da Crna Gora u posljednjih 15 godina, izuzev jedne, ostvaruje kontinuirani rast prometa.

On je objasnio da Crna Gora danas ima 43.000 kreveta u objektima kolektivnog smještaja od čega se 52 odsto odnosi na kategorije četiri ili pet zvjezdica. Investitorima su, kako je naveo, ponuđeni i znatno bolji poreski uslovi. Dok PDV u zemlji iznosi 21 odsto, na smještaj u hotelima on je na nivou od sedam, dok za hotele sa pet zvjezdica iznosi sedam odsto na sve usluge.

Najčitanije