Putovanje

Crna Gora skuplja nego ikada

Crna Gora skuplja nego ikada
Foto: Pixabay | Crna Gora skuplja nego ikada

Cijene ljetovanja na Crnogorskom primorju u glavnoj turističkoj sezoni biće i za 30 odsto veće u odnosu na prošlu godinu.

Na poskupljenje najviše utiče inflacija, koja je u Crnoj Gori prošle godine bila 17,2%, dok su od početka ove godine cijene porasle oko 14%.

U Udruženju izdavalaca privatnog smještaja očekuju da će njihove cijene u glavnoj sezoni biti veće 10 do 30 odsto.

"Na udaru smo još od kovid pandemije. Još se od toga nismo oporavili pošto nismo imali nikakve subvencije niti programe podrške. Na taj teret sad treba dodati i inflaciju", kaže Branka Džoganović iz Udruženja za Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima budvanske Turističke organizacije, prosječne cijene u dvokrevetnoj sobi privatnog smještaja će u glavnoj sezoni biti od 20 do 50 evra po osobi, a apartmana za četiri osobe od 50 evra pa naviše, u zavisnosti od kategorije i lokacije.

Prema njihovim podacima, trenutno je u Petrovcu kod Budve trokrevetni apartman prosječno 15 do 35 evra, dok je u Budvi ta cijena od 20 do 40 evra.

Zadržane i prošlogodišnje cijene

Ipak, ima izdavalaca koji poslovnu logiku vide u zadržavanju prošlogodišnjih cijena. Zoran Dragović iz Petrovca kaže da se treba prilagoditi srednje platežnoj moći gostiju iz regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

"Ne mogu stalnom gostu da kažem: sve je poskupjelo pa moram da podignem cijenu 30%. Umjesto toga, moram da ga sačuvam za neko sretno vrijeme i makar polovinu inflacije preuzmem na sebe", kaže Zoran Dragović za RSE.

Objašnjava da je njegova poslovna logika "bolje je od deset hiljada izgubiti hiljadu, nego ne dobiti ništa", jer smatra da vlada "cjenovna stihija".

Kao primjer navodi da su mu u jednom diskontu ograničili kupovinu mjesečnih zaliha sredstava za održavanje apartmana, s obrazloženjem da se može kupiti samo po dva artikla "kako ljudi njima ne bi švercovali".

"I tu se vidi da je država izgubila kontrolu nad cijenama. Ne mogu da kuvam sapun da bih oprao što treba, ne mogu svaki dan da idem u Bar da bih kupio dvije boce šampona ili omekšivača kako bih mogao raditi", kaže Dragović.

Hotelijeri oprezni sa cijenama

U Crnogorskom turističkom udruženju navode da su hotelijeri ove godine podigli cijene za oko deset posto, te da su i dalje jeftiniji nego konkurencija u Hrvatskoj ili Grčkoj.

"Krenula je sezona, već smo ugovorili poslove i više od toga ne smijemo dizati cijene. Oni koji budu išli sa visokim cijenama će nastradati ovog ljeta", kaže za RSE hotelijer Žarko Radulović.

Na području Budve ima oko 140 hotela i u njima će usluge u glavnoj turističkoj sezoni biti skuplje od sedam do dvadeset procenata, navode u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Prosječna cijena po osobi u hotelu sa tri zvjezdice će biti 28 do 46 evra, a u onima kategoriju više od 37 do 140 evra. Noćenje sa doručkom u hotelima sa pet zvjezdica koštaće od 160 do 270 evra po osobi.

Predsezona u Crnoj Gori

"Bili smo na sjeveru Crne Gore, na Žabljaku, i tamo je izuzetno jeftino, a sada smo nedjelju dana na obali gdje su cijene nešto veće, ali je to za nas i dalje stvarno vrlo povoljno", kaže Suzan iz Velike Britanije.

Boravila je takođe u Hrvatskoj i za Dubrovnik kaže da je "duplo skuplji". Sanja i Ana iz Srbije ne vide razliku u cijenama u Novom Sadu gdje žive, i u Budvi gdje su na odmoru, prenosi b92.

"Cijene su ovdje iste kao u Srbiji, nisu ništa skuplje", kažu ove studentkinje.

Ponuda za (ne)dubok džep

Šarolikost cijena je najočiglednija u ugostiteljskoj ponudi, jer varira zavisno od lokacije i kvaliteta. Udruženje ugostitelja Budve očekuje da će u glavnoj sezoni njihova ponuda biti skuplja desetak posto nego prije godinu.

U Budvi, najposjećenijem gradu na Crnogorskom primorju, kafa se na Slovenskoj plaži može naručiti već za 1,40 evra dok je u najpoznatijoj gradskoj kafani doručak od 3,5 evra, a piće, salate i paste 8 evra.

Oni koji se žele počastiti u nekom od restorana u Starom gradu mogu naručiti lignje, gambore ili hobotnicu za 16 do 20 evra, a ribu prve kategorije za 40 evra po kilogramu.

Klijentele ima i za skupe restorane, poput onih u tivatskom Porto Montenegru gdje cijene prate ekskluzivnu ponudu.

Tu poznati kuvari pripremaju ručak ili večeru po cijeni od 85 evra, a ima i restorana koji nude gastronomske specijalitete poput japanske Wagyu govedine koja košta 600 evra.

Nove cijene i na plažama

Oni koji tek planiraju budžet za ljetovanje, treba da uračunaju i cijene na plažama.

U prvim nedjeljama maja većina zakupaca plaža ne naplaćuje plažni mobilijar (suncobran, ležaljke), ali u njihovom udruženju kažu da će cijene tokom glavne sezone biti veće 10 do 20 posto nego prošle godine.

To je uslovljeno poskupljenjem radne snage, većim bankarskim kamatama i inflacijom, kaže Petar Delić iz Ulcinja, koji je preko 20 godina zakupac na Velikoj plaži.

Tu je iznajmljivanje suncobrana sa dvije ležaljke prošle godine koštalo 8 evra u predsezoni, a sredinom ljeta 10 evra. Plažni baldahini su dnevno iznajmljivani za 10, odnosno 30 evra.

Sve zakupljene plaže na Crnogorskom primorju imaju i dio namijenjen posjetiocima koji ne žele iznajmljivati ležaljke i suncobrane, ili imaju sopstvene.

Plažni mobilijar je na zakupljenom dijelu plaža besplatan nakon 17 sati. A oni koji preferiraju šetanje gradom u kupaćem kostimu moraju računati na još jedan trošak.

Naime, od ovog ljeta će u zoni Starog grada i na ulicama Budve biti zabranjena šetnja u kupaćim kostimima. Oni koji tu odluku ne budu poštovali, platiće kaznu od 200 evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije