Putovanje

Čuveni Orijent Ekspres voziće do italijanske obale: Cijena "sitnica"

Čuveni Orijent Ekspres voziće do italijanske obale: Cijena "sitnica"
Foto: lvmh.com | Čuveni Orijent Ekspres voziće do italijanske obale: Cijena "sitnica"

Luksuzni “hotel” na točkovima, čuveni Orijent Ekspres, u junu ove godine krenuće prvi put u svojoj dugoj i prestižnoj istoriji ka italijanskoj ligurijskoj obali.

Jedan od najpoznatijih vozova u svijetu, koji je autorku kriminalističkih romana Agatu Kristi nadahnuo da napiše svoj slavni roman „Ubistvo u Orijent Ekspresu“, voziće od Pariza do Portofina na dvodnevnom putovanju.

Cijena, za one koji to sebi mogu da priušte, biće 8.500 dolara u jednom pravcu.

Ukinut britanski dio rute

Prošle godine je saopšteno da Orijent Ekspres, nakon 41 godinu, više neće polaziti iz Londona, jer je operator modernog Orijent Ekspresa zbog Bregzita odlučio da ukine britanski dio rute.

Luksuzni voz je ranije kroz Britaniju vozio između Londona i Dovera, potom su putnici presijedali u autobuse i trajektom se prevozili preko Lamanša do Kalea u Francuskoj, gdje se vožnja nastavljala prema Parizu i dalje prema Istanbulu.

Tokom godina rute su se mijenjale, a jedna od najpopularnijih bila je upravo od Pariza do Istanbula, kao i ona koja je povezivala London i Veneciju.

Orijent Ekspres je bio i ostao poznat po luksuzu i eleganciji. Unutrašnjost voza dizajnirali su vrhunski dizajneri, a prostor je izrađen od skupocjenih materijala poput orahovog drveta, kristala i zlata. Putnici mogu da uživaju u vrhunskoj hrani i piću, kao i u raznim uslugama, poput krojača i frizera.

Prva vožnja realizovana je 1883. godine, a njime su putovale brojne poznate ličnosti, poput Vinstona Čerčila, Agate Kristi i Ernesta Hemingveja. Prolazio je kroz brojne evropske države, a putovanja su se razlikovala po ruti, trajanju i luksuzu, prenosi BIZLife

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije