Putovanje

Da li biste posjetili hotel sa nula zvjezdica? (VIDEO)

Da li biste posjetili hotel sa nula zvjezdica? (VIDEO)
Foto: Unsplash/Ilustracija | Da li biste posjetili hotel sa nula zvjezdica? (VIDEO)

Da hotel ne mora nužno da bude u nekoj zgradi na kakve smo i navikli, pokazali su švajcarski konceptualni umjetnici.

Njihov hotel ne liči ni na jedan do sada, a ima sve što i svaki hotel, počevši od kreveta.

Hotel sa nula zvjezdica je inovativni koncept švajcarskih umjetnika kojim oni žele da skrenu pažnju javnosti na sve veće klimatske promjene i na štetnost dijelovanja čovjeka na planetu i društvo.

Njihov hotel je u potpunosti u suprotnosti sa običnim hotelima. Nalazi se na lokalnom putu pored benzinske pumpe u selu Saillon, na jugu zemlje u kantonu Valais. Ovaj hotel ima nula zvjezdica, nema zidove ni plafon, već samo jedan bračni krevet. Zbog toga može biti postavljen bilo gdje, na planini, u viogradu ili u šumi pored puta.

Umjetnici su već imali iskustva u hotelijerstvu, njihove prethodne verzije hotela su bile postavljene u idiličnom švajcarskom selu. Međutim, shvatili su da je njihova misija da ukažu na promjene koje su neophodne u društvu. Potrebno je što prije da počnemo da razmišljamo o problemima u svijetu, klimatskim promjenama, ratu i ostalim štetnim djelovenjima čovječanstva.

U novoj verziji hotela, gosti ne mogu da uživaju u miru i tišini. Njima odmor remete automobili i gužve u saobraćaju, kao i ljudi na benzinskoj pumpi. Autori hotela ističu da nije više poenta u spavanju i odmaranju, već u preuzimanju inicijative i odgovornosti. Hotel sa nula zvjezdica je njihov doprinos globalnoj borbi protiv zagađenja ne samo planete, već i društva.

Kasnije su shvatili da takav koncept može biti ostvariv i u praksi, pa su "hotel" podigli na različitim mjestima po prirodi. Jedino što ih može poremetiti jeste iznenadna kiša ili snijeg, prenosi TU magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije