Putovanje

Da li znate koliko soli ima u morskoj vodi?

Da li znate koliko soli ima u morskoj vodi?
Foto: Ratko Bogosavac | Da li znate koliko soli ima u morskoj vodi?

Pod morskom vodom se podrazumijeva voda iz mora, ali i iz okeana. U prosjeku voda u svjetskim okeanima ima salinitet od oko 35 promila. To znači da na jedan litar morske vode ide oko 35 grama različitih soli (uglavnom, ali ne u potpunosti natrijum hlorid) rastvorenih u njoj.

Iako većina morske vode u okeanima ima salinitet od oko 35 promila, salinitet nije svuda isti. Najmanje slano more na svijetu se nalazi u istočnim dijelovima Finskog zaliva i u sjevernom dijelu Botnijskog zaliva. Oni pripadaju Baltičkom moru. Najslanije otvoreno more je Crveno gdje visoke temperature i ograničena cirkulacija prouzrokuju visoku stopu isparavanja. Ono ima i relativno mali prinos svježe vode iz rijeka. Salinitet u izolovanim morima i slanim jezerima je mnogo veći.

Morska voda je gušća od slatke vode, jer rastvorene soli dodaju masu bez znatnog uvećanja zapremine. Tačka smrzavanja morske vode se snižava sa porastom koncentracije soli. Pri tipičnom salinitetu ona se smrzava na oko minus dva stepena Celzijusa. Najhladnija morska voda (u tečnom stanju) zabilježena je 2010. u struji ispod Antarktičkog glečera i iznosila je minus 2,6 stepeni Celzijusa, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije