Putovanje

Dejli mejl objavio listu top 10 destinacija za 2022.

Dejli mejl objavio listu top 10 destinacija za 2022.
Foto: Pixabay/JoshuaWoroniecki | Dejli mejl objavio listu top 10 destinacija za 2022.
N.N.

Ova godina će donijeti pravu gozbu avantura na otvorenom, novih destinacija i značajnih godišnjica koje će nas privući da se vratimo putovanjima. Dejli mejl je na ovu listu stavio i Crnu Goru. Evo šta su pisali o njoj.

Izazovna godina je za nama, a nadamo se da će ova 2022. godina donijeti više mogućnosti da uživamo u avanturama i putovanjima.

Dejli mejl je izdvojio top 10 mjesta koje bi trebalo posjetiti ove godine.

Egipat

Ova godina će biti u znaku Egipta, počevši od premijere filma "Smrt na Nilu" 11. februara koji je režirao Kenet Brana. Isto tako, 2022. godine se navršava 100 godina otkad je britanski egiptolog Hauard Karter otkrio grobnicu Tutankamona u Luksoru i 200 godina od dešifrovanja kamena iz Rozete, koji je otkrio tajnu hijeroglifa.

U Egiptu ne smijete da propustite Veliki egipatski muzej u Gizi, u kojem ćete moći da vidite 100.000 artefakata iz drevnog Egipta, uključujući cijelu kolekciju Tutankamona.

Jeloustoun

Jelouston, prvi nacionalni park na svijetu, slavi 150. rođendan ove godine.

To je dobar izgovor za putovanje kroz Stjenovite planine da biste istražili ovo utočište u Vajomingu sa gejzirima, jezerima i divljim životinjama koje uključuju medvjede, bizone i losove.

Saudijska Arabija

Ovdje se nalazi šest lokacija svjetske kulturne baštine, uključujući El Hidžr, sa izvanredno očuvanim nabatejskim ruševinama i 10.000 godina starom stijenom u Jubat Ha-ilu.

Preporučuje se da se na putovanje ide u periodu od novembra do marta kako bi se izbjegle ljetne vrućine.

Maraja, najveća zgrada sa fasadom od ogledala na svijetu u Al Uli i šetnja po krateru Hutaimah, svakako su još neka iskustva koja treba da doživite u ovom dijelu svijeta.

Tokio

Japanski glavni grad ima više od 200 restorana sa Mišelinovim zvjezdicama, što je više od bilo kog grada na svijetu.

Tako da je sljedeća godina idealna da se isproba neki od japanskih specijaliteta.

Valensija

Treći najveći grad u Španiji i dom paelje krunisan je svjetskom prijestonicom dizajna za 2022. godinu. Godina kulturnih događaja će uključivati koncerte, izložbe i ulični festival u septembru, a Las Falas, čuvena proslava vatrometa zakazana je za period od 15. do 19. marta.

U ovom gradu ne bi trebalo da propustite Grad umjetnosti i nauke (teatar u Valensiji) - upečatljiv arhitektonski ansambl koji uključuje planetarijum, muzej nauke i najveći akvarijum u Evropi.

Kanada

Na istočnoj obali Kanade ćete moći da uživate u predivnim pejzažima, ribljim restoranima i očaravajućim aktivnostima napolju.

Upustite se u vožnju kroz Njufaunlend, Nju Brunsvik, Novu Škotsku i ostrvo princ Edvard, a istražite i zaliv Fandi, u kojem su najviše plime na svijetu.

Peru

Slava carstva Inka samo je početak u zadivljujućoj zemlji koja ima obalne pustinje i snježne vrhove Anda, kao i amazonsku prašumu.

Magija Crne Gore

"Crna Gora je manja nego Jorkškir, ali ima 117 plaža, četiri mjesta sa Uneskove liste svjetske kulturne baštine, predivne planine i najdublji kanjon u Evropi", piše Dejli mejl.

"Ima manje gužve nego u susjednoj Hrvatskoj, raste kao destinacija za zimske sportove, a krajem godine je otvoreno skijalište u Kolašinu."

Treba vidjeti i stare gradove među drevnim zidinama, probati crnogorske specijalitete i najupečatljivije gradove Budvu i Kotor.

Azorska ostrva

Najveće ostrvo živopisnog portugalskog arhipelaga. Najznačanije "stanice" na ostrvima su vulkanski krater Kaldeira das Sete Cidades i Ponta Delgada, koja je nekada bila prosperitetna stanica između Evrope i Novog svijeta.

Južna Afrika

Ima dosta atrakcija od Svetilišta Mandela u Johanezburgu, bivšeg doma političkog vođe, koji je sada hotel sa devet soba do najdužeg afričkog zip-lajna blizu Kejptauna koji se proteže na skoro 3.000 metara.

Za nešto nježnije, tu su šetnje vina kroz vinograde Stelenboša koje se završavaju degustacijom.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije