Putovanje

Devet najskupljih gradova za turiste

Devet najskupljih gradova za turiste
Foto: N.N. | Devet najskupljih gradova za turiste

Iako se ove liste iz godine u godinu menjaju, većina gradova na njoj opstaju, a jedan od najskupljih u čitavom svijetu, nalazi se u Evorpi.

Razne kompanije pravila su istraživanja na ovu temu, a jedno od najrelevantijih jeste ono urađeno prošle godine od strane kompanije Mastercard.

Koliko se plaćao smještaj, večera, piće, suveniri. Sve to ušlo je u ovaj proračun i dovelo do poprilično zapanjujućih brojki.

Čak i ukoliko uspijete da nađete smeštaj preko Airbnb-a ili u nekom hostelu nadomak grada, jer računate da imate direktnu metro liniju kojom ste za manje od pola sata u centru, imajte na umu da su na to računali i lokalci i da nećete proći jeftinije koliko mislite da bi bilo realno.

Isto važi i za restorane na (uslovno rečeno) periferiji, teško da ćete bilo gde u Londonu popiti veliko pivo za cijenu manje od 12 evra ili da ćete recimo u Tokiju naići na jeftinu hranu u marketima. Naime, Japan je ipak ostrvo i praktično sva hrana je uvozna, te su posjetioce ove zemlje primijetili kako su na primjer voće i povrće jedan od najskupljih artikala u Tokiju.

Bangkok koji se našao na nekom središnjem dijelu ove liste, postao je sve popularnija stanica za brojne poslovne ljude koji posluju u Arabiji i Aziji, te su lokalci koji su bili poznati vijekovima po cjenkanju ovu tradiciju poprilično ukinuli. Jedna od najpopularnijih turistčkih destinacija, čije cijene su se drastično promijijenile i skočile u posljednjih godina jeste Palma de Majorka.

U periodu od 2013. do 2018. cene su skočile za fantastičnih 40 odsto.

Listu destinacija sa prosječnom cijenom troškova po danu (od najpristupačnijih do najskupljih) otkrijte u nastavku:

9. Njujork, SAD

8. London, Velika Britanija

7. Tokio, Japan

6. Bangkok, Tajland

5. Palma de Majorka, Španija

4. Puket, Tajland

3. Singapur

2. Pariz, Francuska

1. Dubai, Emirati

(elle.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije