Putovanje

Dobojlija kreće biciklom na put u Norvešku

Dobojlija kreće biciklom na put u Norvešku
Foto: N.N. | Dobojlija kreće biciklom na put u Norvešku

DOBOJ - Višak kilograma natjerao je Mladena Malića (47), nekadašnjeg pripadnika Jedinice za podršku Policijske uprave Doboj, a sada načelnika Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije, da se počne baviti biciklizmom, pa je u protekle četiri godine biciklom obišao nekoliko evropskih gradova.

"Ranije sam više trčao, ali iz zdravstvenih razloga nisam mogao s toliko kilograma ni trčati, pa sam prešao na biciklizam. Ranije sam imao 149 kilograma, sada je oko 100, 105 kilograma", priča Malić.

Sedam mjeseci nakon što je svojim biciklom "osvojio" Pariz, on se sprema za novo putovanje, i to u Norvešku, a u ovu skandinavsku zemlju će se, ukoliko vremenski uslovi dozvole, zaputiti krajem maja.

Na put dug oko 3.500 kilometara krenuće, kao i dosad, sam, a s obzirom na to da će tokom ove ekspedicije iskoristiti svoj godišnji odmor, povratak u Doboj će, kaže, biti autobusom ili avionom.

"Planiram preko Hrvatske, odavde ka Slavonskom Brodu, pa gore u Mađarsku, pored Balaton jezera, zatim pored Beča pa za Njemačku, Pasau do Danske. Preći ću trajektom do Švedske i Osla. Krajnja destinacija je Oslo", opisao je Malić planiranu rutu kojom će se kretati prelazeći 150 kilometara dnevno.

Voziće isti bicikl kojim je ranije stigao do Pariza, samo će ga ovog puta ojačati kvalitetnijom opremom.

Pošto se kao pripadnik JZP dugo bavio sportom, Malić je nakon prelaska na novo radno mjesto samo nastavio svoje aktivnosti, a već je započeo pripreme za put u Norvešku, koji će biti veoma zahtjevan.

"Malo je bilo vožnje bicikla, uglavnom trčanje, održavanje kondicije, drugi sportovi. Malo teretana, malo trčanje, da se održi kondicija", navodi Malić te dodaje da je 2014. prvi put krenuo na putovanje biciklom.

Tada je svojim dvotočkašem stigao do Beča i Bratislave, godinu kasnije iz Doboja je biciklom putovao do poljskog grada Krakov, dok se 2016. godine zaputio u jednu od najljepših evropskih prijestonica - Prag.

Dva para patika potrošio je na prošlogodišnjem putovanju u Pariz, a na svim ovim putešestvijima je na njega, osim zanimljivih predjela, veliki utisak ostavio i jedan susret s biciklistima iz Engleske.

"U Mađarskoj sam sreo bicikliste koji putuju iz Engleske u Budimpeštu. Dvoje ih je bilo staro više od 70, a jedno više od 80 godina. Moje putovanje onda izgleda puno lakše", kazao je Malić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije