Putovanje

Etno-turizam Srpske procvjetao usljed pandemije

Etno-turizam Srpske procvjetao usljed pandemije
Foto: N.N. | Etno-turizam Srpske procvjetao usljed pandemije

BANJALUKA - Etno-turizam u RS je u periodu pandemije virusa korona doživio procvat s obzirom na to da su domaći turisti, zbog nemogućnosti putovanja u strane zemlje, otkrili čari odmora u prirodnim ljepotama Srpske.

Većina vlasnika etno-sela i etno-kuća u Srpskoj kažu da su zadovoljni prošlogodišnjom, ali i ovom sezonom, te ističu da je broj domaćih turista u odnosu na ranije godine povećan za oko 60 odsto.

S druge strane, nedostatak stranih turista prošle godine kod nekih je doveo do pada poslovanja, ali, kako ističu, ove godine, sa popuštanjem epidemioloških mjera, primjećuju pozitivne promjene i povratak stranaca.

Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS (TORS), u razgovoru za "Nezavisne" je rekla da se nikada ranije u Srpskoj nije otvorilo toliko mnogo smještajnih kapaciteta u prirodi kao što je to bio slučaj u periodu pandemije.

"Etno-domaćinstva, etno-sela, seoska domaćinstva su zaista bila puna turista", rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da ako je ičemu dobrom doprinijela pandemija - doprinijela je razvoju seoskog turizma.

"Seoska domaćinstva, etno-sela, nisu bila u programu turističkih vaučera, ali su bila puna gostiju prošle godine", kazala je Jovanovićeva.

Istakla je da TORS sada daje prioritet upravo podsticanju razvoja turizma u prirodi.

"Priroda u ovakvoj situaciji privlači ljude. Primjetno je da se i ove godine nastavio trend rasta i razvoja seoskih domaćinstava", rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da su u tu svrhu imali akciju da se u opštinama koje nisu imale turističku signalizaciju, jer nemaju turističku organizaciju u svojoj opštini, ona postavi.

"Uradili smo to za opštine Šipovo, Kneževo, Čelinac i Mrkonjić Grad, a Mrkonjić Grad će uskoro otvoriti svoju turističku organizaciju. Sve se to dešava jer su građani otkrili neke nove destinacije, seoske predjele, koje ranije nisu imale signalizaciju", navela je Jovanovićeva.

Da je period pandemije virusa korona zaista pozitivno djelovao na razvoj etno-turizma, te da je nagnao građane Srpske da istraže seoske predjele u svojoj zemlji, potvrdio je za "Nezavisne" Pero Miljević, vlasnik etno-kuće "Miljevići" u Šipovu.

"Prošle, ali i ove godine imamo oko 60 odsto više domaćih gostiju. Strani turisti počinju dolaziti, posebno Slovenci", rekao je Miljević.

Dodao je da su zbog navale domaćih turista ove godine odlučiti proširiti kapacitete te da u ponudi pored smještaja posjetiocima nude terene za različite sportove, dječje igralište, te domaću hranu od svježe pripremljenih sastojaka.

Miljević je istakao da su ranije imali daleko više stranih turista, koji su dolazili iz čak 15 zemalja, te da ih je sada manje, ali da su pad broja stranih turista nadomjestili domaći posjetioci.

S druge strane, nedostatak stranih turista nekima je prošle godine donio probleme u smislu manjih prihoda, te su morali i da smanje broj radnog osoblja, a o proširenju kapaciteta ne razmišljaju ni ove godine.

Takva situacija zadesila je prošle godine etno-selo Kotromanić u Doboju, gdje za "Nezavisne" ističu da je 2020. godina bila prilično loša za njihovo poslovanje jer su izostali turisti iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Poljske i Češke, koji su ranije bili redovni gosti.

"Mi smo etno-selo na tranzitu te kod nas odsjedaju uglavnom strani turisti na putu do mora. S druge strane, tačno je da domaći turisti nisu išli van države pa su istraživali BiH", rekla je Tatjana Bosić, jedan od osnivača ovog etno-sela.

Istakla je da su izostale i sve grupne posjete gostiju, ranije ugovorenih preko turističkih agencija.

Dodala je da je izostala i očekivana pomoć države, ali da su ove godine primjetni pozitivni pomaci jer se strani turisti, sa popuštanjem epidemioloških mjera, polako vraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije