Putovanje

Šta je potrebno za besplatno zdravstveno osiguranje u inostranstvu

Šta je potrebno za besplatno zdravstveno osiguranje u inostranstvu
Foto: pexels/pixabay | Evo šta vam je potrebno za besplatno zdravstveno osiguranje u inostranstvu

BANJALUKA - S obzirom na to da je počela sezona godišnjih odmora, te da je potrebno na vrijeme razmišljati o zdravstvenom osiguranju, iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS navode da građani mogu koristiti zdravstvenu zaštitu u inostranstvu na račun Fonda, u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć.

Inače, zdravstvena zaštita se može koristiti u onim zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju, a to su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Mađarska, Turska, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Italija, Rumunija, Belgija, Češka  i Luksemburg.

Osim toga, i osiguranici koji putuju u Poljsku, Slovačku  i  Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje FZO ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano, odnosno treba da pokažu bh. pasoš.

"Međutim, veoma je važno da prije polaska na put osigurano lice od svog porodičnog doktora dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Na osnovu tog uvjerenja, nadležne poslovnice FZO RS izdaju odgovarajući ino-obrazac, koji se ne naplaćuje", navode iz Fonda.

Inače, potvrde o zdravstvenom stanju, koje porodični doktori izdaju radi dobijanja ino-obrazaca, daju se u okviru pregleda i od osiguranih lica može da se naplati samo participacija, koja za prvi pregled doktora medicine iznosi jednu KM, odnosno 1,50 KM za prvi pregled doktora specijaliste.

"Dakle, ovaj iznos, koji je definisan cjenovnikom FZO RS, uključuje i izdavanje pomenute potvrde. Svako dodatno naplaćivanje potvrda o zdravstvenom stanju koje se koriste u svrhu izdavanja ino-obrazaca za privremene boravke naših osiguranika u inostranstvu predstavlja kršenje prava osiguranih lica i pozivamo osiguranike da u ovim situacijama podnesu u poslovnicama FZO RS prijave povrede prava. Zdravstvene ustanove po svojim komercijalnim cjenovnicima ovu uslugu mogu da naplate samo građanima koji nisu osiguranici Fonda", dodaju iz Fonda.

Ino-obrazac se, kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, može izdati za period do 60 dana u toku jedne godine, a sa njim osiguranici Fonda za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna, neodložna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi FZO RS.

"Zbog toga, još jednom naglašavamo značaj da prije odlaska na putovanje osiguranici izvade odgovarajući obrazac, jer bez njega će morati da plate i hitnu zdravstvenu zaštitu u inostranstvu, a nije moguća ni refundacija troškova bez obrasca", dodaju iz Fonda.

Napominju da se ino-obrascem ne mogu pokriti troškovi "ciljanog" odlaska u inostranstvo radi liječenja, te da on važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj se boravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije