Putovanje

Evropska zemlja u kojoj možete doživjeti peto godišnje doba

Evropska zemlja u kojoj možete doživjeti peto godišnje doba
Foto: Pixabay | Evropska zemlja u kojoj možete doživjeti "peto" godišnje doba

Smještena između Letonije i Finske, nekadašnja sovjetska republika još je uvijek prilična nepoznanica mnogim turistima. Realno, rijetko ćete koga čuti kako se sprema za put u Estoniju, što je šteta jer ta zemlja u sebi krije mnoga blaga i mogućnosti.

Jedna od tehnološki najnaprednijih država

Po broju stanovnika Estonija ima više startap kompanija od famozne američke Silicijumske doline. Upravo tu nastao je i slavni Skajp, a zemlja se može pohvaliti i jednom od najboljih internet veza na svijetu, što je čini pogodnom za digitalne nomade. Takođe, dozvola za rad se obezbjeđuje onlajn, birokratija je smanjena na minimum.

Ostrva

Vjerovali ili ne, Estonija ima više od dvije hiljade ostrva raspoređenih na Baltičkom moru. Jedno od najzanimljivijih ostrva je Kihnu, do kojeg vozi trajekt iz grada Parnua. Naime, ostrvo je poznato kao dom pomoraca i ribara, pa će vas kad na njega dođete prvo iznenaditi velik broj žena, s obzirom na to da su muškarci gotovo cio dan - na moru.

Medvjedi

Za sve nas pomisao da bismo mogli naići na medvjeda pomalo je zastrašujuća. Ipak, s obzirom na estonsko bogatstvo faune, medvjedi nisu rijetkost i moguće je videti majke s mladuncima tokom proljeća i ljeta. Naravno, postoje i organizovani izleti, da baš ne zalutate sami u neku šumu kojom vladaju medvjedi.

 "Peto" godišnje doba

Između zime i proljeća Estonija proživljava prilično vlažno vrijeme. Dolazi do porasta vodostaja zbog otapanja snijega, tako da poplave nisu neuobičajene, a stanovnici za prevozna sredstva tad koriste čamce i kanue.

Tartu, nagnuti grad

Baš poput slavnog tornja u Pizi, Muzej umjetnosti u Tartuu smješten je u prigodno nazvanoj Kosoj kući, a takav je zbog svojih loših temelja. Zgrada je izgrađena 1793. godine i pripadala je plemićkoj porodici, no zbog loše gradnje ubrzo je počela tonuti. Srećom, nakon velikog projekta restauracije zgrada je prestala propadati i postala je dom impresivne umjetničke zbirke.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije