Putovanje

"Fićom" starim 61 godinu obilaze BiH: Budi nostalgiju gdje god se pojavi

"Fićom" starim 61 godinu obilaze BiH: Budi nostalgiju gdje god se pojavi
Foto: Ustupljena fotografija | "Fićom" starim 61 godinu obilaze BiH: Budi nostalgiju gdje god se pojavi

ŽIVINICE - Emir Nišić i Mirzet Halilović iz Živinica imaju neobičan hobi, u starom "fići", koji je proizveden daleke 1961. godine, obilaze destinacije u Bosni i Hercegovini te svoje avanture opisuju u video-uracima i blogovima koje objavljuju na internetu.

Inače, ovaj jedinstveni oldtajmer pripada Haliloviću, čiji je nadimak Valter i radi se o poznatom maratoncu, koji već mnogo godina uspješno sudjeluje na brojnim maratonima u zemlji i inostranstvu.

Nišić kaže kako ih je spojila ljubav prema oldtajmerima, a za "fiću" kojim obilaze zemlju kaže da je poseban i vjerovatno najstariji u BiH.

"Ovaj 'fićo' je među prvima proizvedenim u kragujevačkoj 'Zastavi' po FIAT-ovoj licenci, a tome svjedoči i to što mu se vrata otvaraju na kontra stranu. U svakom slučaju, provjerili smo i radi se o najstarijem registrovanom 'fići' kod nas, a možda i na Balkanu, jer družeći se na susretima oldtajmera nismo naišli na starijeg", kaže Nišić.

Dodaje kako su on i Halilović već mnogo godina posjećivali susrete vlasnika oldtajmera u zemlji i inozemstvu, a na ta putovanja "fićo" je najčešće transportovan "labudicom".

"Automobil je već sudjelovao u snimanju mnogih spotova i reklama, a potom sam došao na ideju, s obzirom na to da smo obojica avanturističkog duha, da 'fićom' pohodimo poznata mjesta u našoj zemlji. Bilo je bojazni zbog toga da li će izdržati, hoće li se kvariti, ali smo odlučili da probamo i tako se sve rodilo", kaže Nišić.

Dodaje kako su u početku krenuli na neke kraće relacije i da je bilo kvarova, s obzirom na to da je automobil vrlo malo vožen.

Kada su ga doveli u red, kako kaže, uslijedila su i duža putovanja te posjete prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima u našoj zemlji. Nišić kaže kako je "fićo" postao zaštitni znak njihovih putopisnih reportaža te ističe kako ovaj mališan budi nostalgiju i emocije gdje god se pojavi. "Bilo je tu i zanimljivih situacija, pa smo jednom prilikom, savlađujući neki uspon, bili prisiljeni da stanemo, jer je automobil izgubio snagu. Skrenuli smo u jedno dvorište i izašla je žena koju smo zamolili da nam nakvasi jednu krpu kako bismo je omotali oko pumpe za gorivo. Ona je iznijela majice svoga sina i dala nam ih, jer nije imala krpu pri ruci. Jednostavno, kada vozite 'fiću', uvijek su svi spremni da vam pomognu", kaže Nišić.

Dodaje kako su atrakcija gdje god da se pojave, a ljudi imaju neodoljivu želju da se fotografišu s njihovim oldtajmerom. Kaže kako su njihove priče prepoznate te su vrlo čitane i gledane na internetu, a u ovoj godini imaju ambiciozne planove te žele da vozeći "fiću" posjete selo Lukomir na Bjelašnici i područje Žepe, kao i kuću Branka Ćopića u selu Hašani.

"Biće to pravi ispit za našeg mališana, pa ga moramo dobro pripremiti za putovanje. Nadamo se lijepim susretima, druženjima i pričama", kaže Nišić na kraju našeg razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije