Putovanje

Gdje otići za vikend u BiH?

Gdje otići za vikend u BiH?
Foto: N.N. | Gdje otići za vikend u BiH?

Ako ste planirali da vikend provedete izvan grada i odmorite se, bilo da idete sami, sa porodicom ili prijateljima, postoje razne destinacije u BiH koje možete odabrati za mini-odmor.

Brojna su mjesta u našoj zemlji koja možete posjetiti, a u slučaju da je vaš prvi izbor planina, odnosno skijanje ili samo uživanje na snijegu, evo nekoliko bh. planina koje možete posjetiti.

Jahorina

Ova ljepotica je na samom vrhu liste najposjećenijih planina u BiH, te ujedno i odlična destinacija za odmor u BiH. Ona je poznata po skijaškim stazama prilagođenim različitim nivoima, što znači da će Jahorina imati sadržaje za početnike, ali i iskusne skijaše. Takođe će i šetnja kroz snježne predjele biti dovoljna da se odmorite i napunite baterije.

Borje

Ova planina i hotel "Hajdučke vode" nalaze se 23 km od Teslića te oko 60 km od Banjaluke. Ovo je, takođe, jedna od destinacije koju možete posjetiti i uživati u kraćem odmoru, bilo da želite odmarati, skijati ili samo šetati.

Vlašić

Centar zimskog turizma se razvio oko Vlašićke visoravni, koja je poznata po Babanovcu, te raspolaže brojnim hotelima i vikendicama koje posjećuju oni koji žele uživati u zimskim sportovima, ali i koji žele odmoriti s porodicom. Na Vlašiću se nalazi i više od 10 kilometara ski-staza.

Kozara

Na ovoj planini možete uživati u skijaškim sportovima, zimskim aktivnostima, ali i pješačenju i obilasku kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze u neposrednoj blizini. Kada je riječ o ski-centru, on se ubraja u manje, ali to ne umanjuje njen značaj.

Bjelašnica

Još jedna domaća planina, koja se kao i Jahorina nalazi nedaleko od Sarajeva, takođe je dobra destinacija za zimski odmor, ali i destinacija koju možete posjetiti ako želite da pobjegnete od gradske vreve.

Kupres

Planina koja obiluje prirodnim ljepotama, krasi je ugodna klima i gostoprimivi stanovnici, a tokom zimskih mjeseci naročito je zanimljiva.

Kao i sve ostale planine, i Kupres nudi razne opcije za zimske aktivnosti, poput skijanja, a nude i vožnju kvadovima, te brojne gastronomske specijalitete.

Šta još možete posjetiti?

Ovo su samo neke od bh. planina koje možete posjetiti ako se odlučite za mini-odmor, a ukoliko ipak planine nisu vaš prvi izbor uvijek možete posjetiti i nešto toplije krajeve.

Bilo da su vam draži gradovi ili više preferirate odmor u prirodi, sigurno ćete moći pronaći mjesto koje je po vašoj mjeri.

Na internetu se često mogu pronaći last minute ponude, koje možete iskoristiti kako biste po povoljnijim cijenama posjetili gradove poput Banjaluke, Sarajeva, Mostara, Trebinja, Višegrada te brojne druge, a svaki od njih krije atrakcije koje možete obići.

Veći gradovi privlače najviše pažnje svojim sadržajima, a zanimljivih aktivnosti ne manjka ni u manjim mjestima, pa je potrebno napraviti izbor koji će se uklopiti u ono što želite vidjeti ili doživjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije