Putovanje

Grčko ostrvo za koje možda niste čuli

Grčko ostrvo za koje možda niste čuli
Foto: N.N. | Grčko ostrvo za koje možda niste čuli

Tinos je ostrvo koje pripada arhipelagu Kiklada i nalazi se na njihovoj sjevernoj strani.

Idealno je za opuštajuće porodične odmore budući da posjeduje mirne pješčane plaže i fantastične smještajne kapacitete.

Tradicionalna sela smještena su u središtu samog ostrva i posjeduju živopisnu arhitekturu, a najpoznatije je Pirgos sa dugom tradicijom pravljenja mermernih skulptura.

Odavde su potekli čuveni vajari i skulptori Gizis, Litras, Kalepas, Filipotis i Sokos… Prema legendi, poznati skulptor drevnih vremena, Fidija, prenio je tajne svoje umjetnosti lokalnom stanovništvu. Njihovo divno zanatstvo preslikano je na kapele, fontane, lukove…

Kuće su, kao i na ostalim ostrvima Kiklada, bijele sa plavim prozorima i vratima, a najljepša sela koja morate posjetiti su: Agapi, Arnados, Volaks, Kaloni, Komi kao i Pirgos naravno.

Možda će vas ostrvo podsjetiti na Mikonos, budući da i Tinos ima svog zaštitnika pelikana koji presreće turiste i vetrenjače.

Na stranu miran odmor i fantastična kulinarska scena ostrva, Tinos je poznat i po crkvi Panagije (Bogorodice) koja kako se vjeruje posjeduje čudotvornu ikonu unutar crkve koju svake godine posjećuje hiljade hodočasnika naročito 15. avgusta, kada je praznik Djevice Marije.

Ovo ostrvo ima svojih draži i toliko je lijepo da je grčki filozof Kornelijus Kastorijadis Tinos nazvao "handmade" ostrvom budući da su mnogobrojni skulptori mermera, načinili umjetnost od svake kapije, fontane ili vrata. Čak su i table za iznajmljivanje kuća ili natpisi "na prodaju" izrađeni od mermera.

Plaže ostrva su neopisivo lijepe i neke od najpoznatijih su Agija Thalasa, Agija Kirjaki, Agios Romanos, Agios Petros…

Šta probati na Tinosu

Glavni protagonisti ostrva su domaći sirevi koji se ovde proizvode od strane lokalnog stanovništva pa su najpoznatiji organski proizvođači San Lorenzo kao i sir koji proizvodi meštanka Angela Rugeri u selu Steni, koji ima specifičan miris i ukus budući da sazreva u bundevi. Za tipičan grčki mezetluk posetite (Mirtilo) Μύρτιλο, za doručak i jedinstvenu kuhinju Kiklada posetite (Maratija) Μαραθιά, dok osvježavajuće koktele možete konzumirati u Dough & Shaker u Pirgosu. Naravno, ostrvo obiluje svježom ribom, morskim plodovima, pa će boravak ovdje biti raj za vaša nepca. Ovdje se godišnje održava i Tinos gastronomski festival, a ostrvo je poznato po cjenjenoj kulinarskoj sceni.

Gdje odsjesti

Ukoliko tragate za tišinom a volite lksuy, onda su za svaku preporuku apartmani White Tinos Luxury Suites u mestu Steni, a ukoliko želite da odsjednete u tradicionalnoj ostrvskoj kući s pogledom na more onda je dobar izbor (Voreades) Βορεάδες koji se nalazi u mjestu Hora. Tinos je mjesto za one putnike koji tragaju za mirnim odmorom u gotovo svetom i djevičanskom okruženju.

Do ostrva se stiže brodom iz luke Pirej za oko 4 i po sata vožnje trajektom.

(Lux)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije