Putovanje

Greška koje turisti prave u stranim zemljama dok jedu

Greška koje turisti prave u stranim zemljama dok jedu
Foto: Pixabay | Greška koje turisti prave u stranim zemljama dok jedu

Svi znamo neka osnovna pravila ponašanja u restoranima, pa tako ne pričamo punih usta, ne vičemo, ne dozivamo konobara kao da smo na pijaci... Uglavnom, pravila se trudimo - slijediti.

Ipak, uvijek postoje i neki lokalni običaji koji vas iznenade, pa ako se spremate na put u neku od sljedećih zemalja ne bi bilo loše da se držite ovih pravila...

1. Ne naručujte supuleti i ne pijte kafu s mlijekom poslije ručka (Italija)

Ako vas tokom ljeta put nanese na "Čizmu", nemojte uopšte da pokušavate da tražite supu u meniju restorana. Mnogi italijanski restorani smatraju je "zimskim" jelom, pa je ljeti u potpunosti sklanjaju iz ponude. Takođe, kad je riječ o kafi, u popodnevnim satima, kad ste završili s ručkom, nemojte naručivati onu kojoj je dodano mlijeko, već isključivo zatražite espreso. Naime, Italijani smatraju kako nakon jela nije zdravo konzumirati mlijeko, tako da makiato radije sačuvajte za jutro...

2. Ne pokazujte đonove cipela (Turska)

U turskim restoranima, ali i kafićima, smatra se nepristojnim sjediti tako da drugi mogu da vide đonove vaših cipela. Jednostavno, s njima hodate po ulici i samim time, smatra ih se prljavim. Takođe, što više pojedete, vaš ljubazni domaćin koji vas je pozvao na večeru biće sretniji. Zgodno je i znati kako se "prijatno" ovdje kaže i kad ste gotovi s jelom.

3. Ne očekujte da će vas uvijek konobari poslužiti (Švedska)

Kad ste u kafiću, nemojte uvek očekivati kako će konobar doći. Tako da nekad naručite za šankom, platite i uzmite kafu, jer je Šveđanima self service ideja i više nego bliska.

4. Ne dodajte hranu jednom rukom (Tajland)

U Tajlandu se tradicije itekako poštuju, a turisti ih ne razumiju uvijek. Nepristojnim se smatra dodavati hranu jednom rukom, tako da kad proslijeđujete posudu ili tanjir, svakako koristite obje ruke.

5. Ne bojte se kašnjenja (Tanzanija)

Ako vas neko pozove u kafić ili restoran, nikad nemojte doći na vrijeme. Lokalni običaji kažu da ako zakasnite 15 -20 minuta, poštujete osobu koja vas je pozvala. Prilično čudan običaj, ali "ispoštovati" kašnjenje ne bi trebao biti problem.

6. Ne puštajte viljušku iz ruke (Čile)

U ovoj južnoameričkoj zemlji ljudi nikad ali baš nikad ne jedu rukama. Čak i picuili pomfrit, koje se često konzumira rukama, Čileanci jedu viljuškom. I da, kad završite obrok, neka vam ne padne na pamet da poližete nož ili viljušku, jer se to smatra prilično nepristojnim.

7. Ne kucajte čašama (Mađarska)

Prilikom zdravice kod naših komšija ni slučajno ne kucajte čašama. Nije da Mađari ne vole proslave, ali razlozi su jednostavno - istorijskii sežu u 19. vijek. Austrijanci su jednom prilikom, nakon ratnog sukoba, na ovaj način proslavljali pobjedu nad Mađarima.

(Pun kufer)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije