Putovanje

Hotel koji prkosi vremenu: Ugostio mnoge slavne ličnosti, Agata Kristi pisala u njemu

Hotel koji prkosi vremenu: Ugostio mnoge slavne ličnosti, Agata Kristi pisala u njemu
Foto: Print Screen/Instagram | Hotel koji prkosi vremenu: Ugostio mnoge slavne ličnosti, Agata Kristi pisala u njemu

Hotel Pera Palas, koji se oko 130 godina nalazi u najljepšem kutku Istanbula i prkosi istoriji, ima status hotela-muzeja zbog soba ispunjenih sjećanjima na njegove slavne goste.

Pera Palas je bio dom mnogim istorijskim ličnostima u Istanbulu, a takođe je svjedočio i brojnim istorijskim događajima. Mustafa Kemal Ataturk je od 1917. mnogo puta boravio u hotelu Pera Palas i ugostio svoje visoke goste.

 

Soba 101, u kojoj je boravio, pretvorena je u muzej na 100. godišnjicu njegovog rođenja. U prostoriji uređenoj u Ataturkovim omiljenim bojama izložena su djela poput njegovih ličnih stvari, knjiga kupljenih na aukcijama, časopisa, potpisanih fotografija i medalja.

 

Hotel Pera Palas bio je izbor stranih diplomata, zvaničnika vlada, političara i umjetnika koji su posjećivali Istanbul tokom njegove istorije. Agata Kristi, jedna od najčešćih gošća Pera Palasa, pod ovim je krovom napisala mnoge svoje poznate romane koji se i danas s oduševljenjem čitaju.

 

Soba 411, u kojoj je autorka stalno boravila, danas je posjećena i kao muzej. U hotelu, koji aktivno pruža usluge smještaja, apartman Greta Garbo je ukrašen mirisom ruže i svile, apartman Ernest Hemingvej opremljen je Hemingvejevim knjigama, apartman Pjer Loti s pogledom na Zlatni rog svojim posjetiocima nudi ugodnu šetnju.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije