Putovanje

I Kina ima svoju Moskvu (VIDEO)

I Kina ima svoju Moskvu (VIDEO)
Foto: Pixabay/Ilustracija | I Kina ima svoju Moskvu (VIDEO)

Provincija Heilonđiang (Heilongjiang), koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Kine, poznata je po svom glavnom gradu Harbinu, koji se sa opravdanim razlogom naziva i „Moskvom na istoku“.

Harbin je poznat i kao „Grad leda“ i to najprije zbog klimatskih karakteristika koje na tom području preovlađuju.

Hladne i duge zime, sa bogatim snježnim prekrivačem, uz kratka i prohladna ljeta, razlozi su zbog kojih se u ovom kineskom gradu mogu vidjeti neki od najljepših zimskih pejzaža.

Rijeka Songhua, koja protiče kroz Harbin u toku zime je uglavnom zaleđena, što samom gradu daje posebnu draž.

Brojne aktivnosti su na raspolaganju kako stanovnicima ovog kineskog grada, tako i posjetiocima, a naročito u toku zime.

Različiti zimski sportski događaji se organizuju u gradu, a posebno je atraktivna rijeka Songhua, na kojoj je moguće klizanje i sankanje u tom periodu, ali i jedrenje po ledu i mnoge druge zanimljive aktivnosti.

U zimskom periodu je površina ove rijeke posebno interesantna i zbog magle, koja se javlja u ranim jutarnjim časovima, a što čitavom području ovog kineskog grada daje posebnu dozu mističnosti. Neobični festival po kome je Harbin poznat

Počev od, sada već davne 1985. godine grad Harbin u Kini domaćin je jednom, posve neobičnom festivalu.

Lokalno stanovništvo je maksimalno iskoristilo sneg i led, posmatrajući ih kao prednosti koje je priroda darovala Harbinu, navodi „Icefestivalharbin“. Zahvaljujući tome početkom januara se svake godine u gradu organizuje i jedan neobičan festival, koji nosi naziv Harbinski festival leda i snijega.

Izuzev Izložbe ledenih lampiona i takmičenja u izradi skulptura od snijega i leda, posjetioci mogu da uživaju i u fantastičnom osvjetljenju u večernjim satima, koje čini da „Ledeni grad“ izgleda još čarobnije.

Figure su toliko realistično isklesane, da djeluju gotovo nestvarno. I to je još jedan od razloga zbog kojih se Harbinski festival leda i snijega smatra jedinstvenim, prenosi Borba.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije