Putovanje

Idealno vikend putovanje: Posjetite najpoznatiji božićni vašar u Evropi

Idealno vikend putovanje: Posjetite najpoznatiji božićni vašar u Evropi
Foto: Instagram | Idealno vikend putovanje: Posjetite najpoznatiji božićni vašar u Evropi

Božićni vašar ispred Bazilike Svetog Stefana u Budimpešti je, prema glasovima 374 000 putnika, proglašen najboljim božićnim vašarom u Evropi na sajtu European Best Destination. I to treći put zaredom...

Božićna čarolija ispred Bazilike Svetog Stefana počinje 17. novembra i trajaće sve do 1. januara 2024. U skladu s ovogodišnjim sloganom "Gdje vas ljubav uzme za ruku", na ovom trgu vas očekuje veliko klizalište, 120 izlagača zanatskih proizvoda, bogata gastronomska ponuda, kao i lajt-šou koji se svake večeri projektuje na pročelju bazilike.

Cijela Budimpešta je već od druge polovine novembra obavijena mirisom medenjaka, dimnjak kolača, pečenog kestenja, štrudle od maka i sve što vam je potrebno jeste šolja popularnog kuvanog vina da se zagrijete. U Budimpešti vas duh Božića, takođe, očekuje i na Trgu Verešmarti uz brojne koncerte i Deda Mraza koji ovde slijeće 6. decembra, potom u Obudi na Trgu Fe, sa velikom novogodišnjom jelkom, dok će ispred zgrade Balna, na peštanskoj strani Dunava, biti postavljeno veliko klizalište, ali i organizovani džez i bluz koncerti.

Lajt-šou na pročelju bazilike

No to nije sve što Budimpešta ima da ponudi. Između Elizabetinog i Lančanog mosta biće organizovan sajam zanata praćen brojnim koncertima, a u gradskom parku će posebno uživati čitave porodice uz 3d lajt-šou i iznenađenja za najmlađe.

Evropska prestonica kulture

I drugi mađarski gradovi su pripremili nezaboravno božićno slavlje. Posjetite magični Eger, u kom se od 24. novembra do 25. decembra na Trgu Dobo zimska čarolija upotpunjuje zanatskim proizvodima i najboljim mađarskim jelima.

I Vesprem, ovogodišnja Evropska prestonica kulture, u starom gradu dočekuje posjetioce tokom četiri adventska vikenda, nudeći im brojne koncerte i bogat program praćen božićnom pijacom.

Pečuj je ove godine, počev od 1. decembra, spremio posebnu poslasticu za najmlađe u vidu kuće Deda Mraza, koja se može posjetiti, a tu su i lajt-šou, ceremonija paljenja svijeća nedjeljom, gospel hor iz SAD-a i prateći salon vina. Iako centralni božićni market u Pečuju traje do 24. decembra, sve do 7. januara, na Trgu Sečenji biće postavljena velika jelka i štandovi sa hranom i vinom.

A u Segedinu, od 24. novembra do 24. decembra, na Trgu Dom moći ćete da uživate u velikom klizalištu, predstavama žonglera sa vatrom, svetlosnim projekcijama i da svoje omiljene trenutke zabilježite na specijalnom mjestu za selfije, prenosi Informer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije