Putovanje

Italijansko selo, muzej na otvorenom

Italijansko selo, muzej na otvorenom
Foto: Ilustracija | Italijansko selo, muzej na otvorenom

Dovoljno je samo pogledati ovu ljepotu i shvatiti zbog čega je Orvijeto magnet za turiste danas, baš kao što je nekada bio magnet za rimske pape koje su bile intimno povezane sa ovim mjestom.

Orvijeto je gradić (mada se zbog veličine može kazati i da je selo) u središnjoj Italiji, u Umbriji, koji je nadaleko čuven po svom veličanstvenom položaju. Naime, smješten je na vrhu ravnog brijega koji se strmo spušta ka svim stranama, što omogućava spektakularan pogled na čitavu okolinu.

Osnovan je u vjerovatno u prvom milenijumu prije nove ere, i često ga identifikuju kao etrurski grad Velsnu, mada sa tim u vezi postoji spor; u svakom slučaju je bio jedan od najbitnijih centara te civilizacije.

 

Pod Rim je pao u trećem vijeku prije nove ere, a početkom srednjeg vijeka zbog izvrsnog odbrambenog položaja postaje episkopsko sjedište, što objašnjava postojanje i prekrasne katedrale i papske palate, budući da su svi poglavari Rimokatoličke crkve od ranog 11. vijeka pa nadalje bili intimno povezani sa ovim mjestom.

Premda je čitav gradić praktično muzej na otvorenom, upravo su katedrala (Duomo di Orvieto) posvećena Presvetoj Bogorodici i Papska palata, najvažniji spomenici, pored podzemnih lavirinata, Palate narodnog kapetana i tvrđave Albornoza.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#duomo

A post shared by Franco Gafforelli LLAP (@francogafforelli) on

Dovoljno je samo pogledati ovu ljepotu i shvatiti zbog čega je Orvijeto magnet za turiste danas, baš kao što je nekada bio magnet za nasljednike Svetog Petra, piše "Telegraf".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije