Putovanje

Izrael otvara granice za sve turiste, jedno pravilo ostaje

Izrael otvara granice za sve turiste, jedno pravilo ostaje
Foto: Pixabay | Izrael otvara granice za sve turiste, jedno pravilo ostaje

Izrael će od 1. marta dozvoliti ulazak svim stranim turistima, bez obzira na to da li su vakcinisani protiv virusa korona, saopšteno je danas iz kabineta premijera Naftali Beneta.

Kako se navodi u saopštenju, za ulazak u Izrael i dalje će biti potrebna dva negativna PCR testa, jedan urađen prije ulaska u zemlju, a drugi po ulasku u Izrael, prenosi agencija Rojters. Trenutno je samo vakcinisanim stranim državljanima dozvoljen ulazak u Izrael.

"Vidimo konstantan pad broja oboljelih od korone, tako da je vrijeme da postepeno otvorimo granice koje smo prvi u svijetu zatvorili", poručio je premijer Benet.

Izrael je prvi put zatvorio svoje granice za strance u martu 2020. godine. Kako se navodi, broj posjetilaca polako je rastao pošto je zemlja ukinula neke mere ograničenja protiv korone, ali on ostaje znatno ispod nivoa prije pandemije.

Kako navodi britanska agencija, oko 46.000 turista ušlo je u Izrael prošlog mjeseca, u odnosu na 7.800 godinu dana ranije, ali mnogo manje u odnosu na 333.000 koliko ih je posjetilo u januaru 2020. godine.

Ko je do sada ublažio mjere?

Odlukama vlasti o ublažavanju ili čak ukidanju epidemioloških mjera u posljednjih nekoliko nedjelja, postalo je očigledno da sve više evropskih država nastoji da se što prije vrati u stanje prije pandemije. Norveška, Švedska i Danska već su ukinule gotovo sva ograničenja, dok su Njemačka, Austrija, Holandija i Švajcarska najavile kada restrikcije uvedene zbog pandemije virusa korona više neće biti na snazi.

Pojedine države ukinule su sva ograničenja za putnike iz Evropske unije i Evropskog ekonomskog prostora, dok su druge članice olakšale uslove za ulazak. Međutim, situacija se nije u velikoj mjeri promijenila za državljane trećih zemalja. Putnici iz Srbije trenutno mogu da uđu u dvije evropske države bez ikakvog ograničenja: Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu. 

(Euronews)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije