Putovanje

Jedan od najljepših evropskih gradova u koji turisti rijetko idu (VIDEO)

Jedan od najljepših evropskih gradova u koji turisti rijetko idu (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Jedan od najljepših evropskih gradova u koji turisti rijetko idu (VIDEO)

U potrazi za destinacijom koja nije možda široko poznata, ali očarava prekrasnom arhitekturom, pristupačnim cijenama, ukusnom hranom i brojnim zanimljivostima za istraživanje, putopisac Robert Dačešin otkriva Vroclav u Poljskoj, grad koji ispunjava sve navedene kriterijume.

"Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najljepših", kaže Dačešin o nepravedno zanemarenom Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često pobjegne ispod radara.

Vroclav ima čak 12 rijeka, 21 ostrva i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cijena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj, ako ne i šire.

Stari grad jedan je od najljepših u Evropi, a krasi ga i vijećnica s neobičnim satom do katedrale s koje ide predivan pogled na grad. U šetnji gradom možete vidjeti i stotine neobičnih stanovnika - skulpture patuljaka koji podsjećaju na neka prošla vremena, prenosi "Punkufer". 

"Patuljci su nas nasmijavali u tim teškim vremenima, i to je bila cijela ideja: prikazati apsurdnost situacije i potaknuti ljude da se prestanu bojati", izjavio je poljski novinar Arkadiuš Forster za "BBC".

Naime, tridesetak kipića postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo s jednim kao spomenikom Narandžastoj alternativi. Riječ je o poljskom anti-komunističkom pokretu začetom osamdesetih.

Jedno od nezaobilaznih mjesta je i gradska tržnica na kojoj možete osjetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije