Putovanje

Jedini grad na svijetu koji bi mogao da ima dva Mjeseca

Jedini grad na svijetu koji bi mogao da ima dva Mjeseca
Foto: Ilustracija | Jedini grad na svijetu koji bi mogao da ima dva Mjeseca

Čengdu (Chengdu) je glavni i najveći grad provincije Sičuan na jugozapadu Kine. Nalazi se na ivici plodnih ravnica Crvenog basena i zbog svog poljoprivrednog bogatstva, Čengdu se ponekad naziva „zemlja meda i mlijeka“

Čengdu ima reputaciju veoma „opuštenog“ grada u kome živi 14 miliona stanovnika i jedan je od najpoželjnijih megagradova za život u cijeloj Kini.

Reputaciju za prvi izbor gradova dobio je dobrim urbanim planiranjem, savremenom i atraktivnom arhitekturom značajnih svjetskih arhitekata, velikim površinama zelenila, sa akcentom na kulturu, noćni život i tehnološke inovacije.

U kineskim medijima se ovog oktobra pojavila vijest da Kina ima ambiciozan plan da u „svemir“ lansira „lažni Mjesec“ kako bi osvijetlila noćno nebo. I to iznad Čengdua.

Ova sci-fi vijest, koja je prvi put predstavljena na nacionalnom skupu o masovnim inovacijama i preduzetništvu, izazvala je fascinaciju auditorijuma, skepticizam od strane naučnika, puno pitanja, kao i potpuno ismijavanje dijela javnosti.

Može li Kina zaista „upaliti“ noćno nebo?

Čengdu planira da u naredne dvije godine pokrene satelit za osvjetljenje grada kao zamjenu za svoju uličnu rasvjetu, nešto kao vještački Mjesec.

Satelit bi imitirao sjaj pravog Mjeseca sa dovoljno jakom svjetlosnom energijom koja bi mogla da osvijetli gradske ulice noću.

Izvještaji nisu dali nikakve detalje o tome kako će izgledati kineski „Mjesec“, ali se zna da će reflektovati sunčevu svjetlost na području od 10 do 80 km sa svjetlošću osam puta jačom od pravog Mjeseca. Tačnost i intenzitet svjetla bi mogli biti kontrolisani sa Zemlje od koje bi satelit bio udaljen 500 km, otprilike iste visine kao i međunarodne svemirske stanice. (Mjesec orbitira u prosjeku oko 380.000 km iznad Zemlje.)

Vještački Mjesec će imati na svojoj površini reflektujući sloj osjetljiv na svjetlost koji će zrake Sunca usmjeravati ka Zemlji solarnim krilima čiji se uglovi mogu prilagoditi uglu koji bi bio najbolji da se svjetlost precizno usmjeri na određene i ciljane površine.

Kineski svemirski ciljevi nisu tajna već izvijesno vrijeme, 90-ih godina prošlog vijeka Rusija je eksperimentisala sa korišćenjem orbitalnog ogledala i usmjeravanjem svjetlosti na neke gradove u sjeverozapadnom dijelu svoje zemlje. Projekat je okončan 1999. godine kao neuspješan jer je veliko ogledalo nažalost eksplodiralo u atmosferi, a ni američki projekti na slične teme, kao što je posljednji, lansiranje vještačke zvijezde Humanity Star u svemir, nisu uspješno završeni.

Kinezi tvrde da je testiranje satelita, „drugog Mjeseca“, započeto prije godinu dana, a da je tehnologija sada dovoljno razvijena da u naredne dvije godine projekat bude okončan.

Osim urbanog i turistima zanimljivog grada, Čengdu je poznat po najvećem centru za istraživanje i zaštitu pandi na svijetu, konzervatorskom centru gdje posetioci mogu vidjeti ugrožene džinovske pande u prirodnom staništu. Postoji bojazan određenog dijela auditorijuma koji misli da svjetlo koje će se reflektovati iz svemira ne napravi negativne aspekte na dnevnu rutinu već ionako osjetljivih i ugroženih vrsta. Mnoga istraživanja pokazuju da su mnoge životinje veoma osetljive na svjetlost i faze Mjeseca.

Međutim, iz tehnološkog instituta za optiku Harbin stižu vijesti da ovakva svjetlost koju emituje satelit neće ugroziti navike životinja, pošto to nije snop već svjetlost opisana kao sumrak, prijatna i prirodna.

Jedan Mjesec je dovoljan za većinu nas, ali ne i za zvaničnike kineskog grada Čengdua. Oni žele dva, za početak, i spremni su da se tome posvete i ulože novac kako bi se to ostvarilo.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije