Putovanje

Jedno od najvećih prirodnih termalnih jezera nalazi se u blizini (VIDEO)

Jedno od najvećih prirodnih termalnih jezera nalazi se u blizini (VIDEO)
Foto: N.N. | Jedno od najvećih prirodnih termalnih jezera nalazi se u blizini (VIDEO)

Jezero Heviz je 2020. godine izabrano za jednu od 15 najboljih turističkih destinacija Evrope, a najinteresantnije je to što se u njemu možete kupati 365 dana godišnje.

Nalazi se u blizini grada Heviz u Mađarskoj. Ovo jezero je jedno od najvećih termalnih jezera na svijetu, a posebno je poznato po tome što je cijele godine ispunjeno toplom termalnom vodom.

Jezero pokriva površinu od četiri hektara i ima jedinstvene prirodne karakteristike. Iz termalnih izvoda izlazi čak 38.000 litara svježe vode svakog dana, pa se kompletna voda u jezeru prirodno mijenja. Po površini jezera plutaju lokvanji najrazličitijih boja, što dodatno pojačava utisak.

Voda u jezeru dolazi iz geotermalnih izvora, a temperatura vode je obično oko 30 do 35 stepeni Celzijusa. To čini jezero privlačnom destinacijom za ljude koji traže opuštajući odmor. Posebno je interesantna činjenica da se u njemu posjetioci kupaju čak i u zimskom periodu, jer se temperatura vode ne spušta ispod 24 stepena Celzijusa.

Njegova voda je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a mnogi ljudi vjeruju da ima pozitivan učinak na zdravlje kože, mišića i zglobova. Ima jedinstven sastav zahvaljujući različitim termalnim svojstvima i ljekovitom blatu koje prekriva dno jezera.

Izvori daju brojne minerale, pa voda ima izuzetne odlike koje joj omogućavaju višestruku upotrebu. Osim opuštanja i klasičnog velnesa, poznata je i kao djelotvorna voda za banjski i zdravstveni turizam, često se upotrebljava i u rehabilitaciji nakon operacija i povreda.

Područje oko jezera nudi brojne turističke sadržaje, a grad Heviz sam po sebi ima šarmantnu atmosferu. On nudi zanatske prodavnice, restorane i druge zanimljive atrakcije. Pored toga, tu su zoološki vrt, zamkovi, rezervati prirode, igrališta, kao i brojne staze za pješačenje ili nordijsko hodanje.


(TU Magazine)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije