Putovanje

Jezero sedam boja u Meksiku "spasila" pandemija

Jezero sedam boja u Meksiku "spasila" pandemija
Foto: Screenshot/Instagram/visitbacalar | Jezero sedam boja u Meksiku "spasila" pandemija

Meksičko jezero karakteristično po sedam nijansi plave boje, koje se kreću od tirkizne do kobalt plave, u nekom momentu promijenilo je boju.

Jezero Bakalar, čuveno po svom plavetnilu i bistroj vodi, dom je stromatolita, starih više od tri milijarde godine. 

U pitanju su fosilni ostaci cijanobakterija koji sadrže i neke od najstarijih tragova o životu na Zemlji, a koji su posljednjih godina ugroženi zbog zagađenja, prenosi B92.

"Kad sam se tek doselio ovde, voda je bila tako bistra i čista, ali bojim se da se u posljednje vrijeme našla u opasnosti“, kaže za BBC vodič Klaudio del Valje.

Nažalost, i u pravu je, jer je meksička Savezna agencija za zaštitu okoline, prije šest godina, izdala upozorenje o zagađenju, a problem je najvidljiviji postao prošle godine, kad je jezero poprimilo smeđu boju i još se nije do kraja oporavilo.

Svakako, od estetike još je veća katastrofa što može doći do nestanka i uništenja stromatolita, koji su možda i najstariji dokaz života na planeti.

Uništenju jezera doprinosi i neodrživa poljoprivredna praksa, koja je dovela do množenja algi i mekušaca u samom jezeru, a turisti su takođe odigrali ulogu u degradaciji jezera.

Bakalar je postao popularan, broj turista se za nekoliko godina povećao za nevjerovatnih 600 odsto, a s urbanističke strane nije napravljeno – ništa.

I sam Del Valje se, kako kaže, osjeća odgovornim, jer je dovodio sve više turista, potpuno svestan nepostojanja infrastrukture.

Zato je jezero "spasila" korona, jer se značajno zbog pandemije, smanjio i broj turista, što daje mogućnost za oporavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije