Putovanje

Još 8 lokacija u svijetu našlo se na UNESCO listi globalnih geoparkova

Još 8 lokacija u svijetu našlo se na UNESCO listi globalnih geoparkova
Foto: Wikipedia | Još 8 lokacija u svijetu našlo se na UNESCO listi globalnih geoparkova

Lista globalnih geoparkova, koju je kreirao UNESCO, predstavlja sveobuhvatan spisak nekih od najljepših prirodnih lokacija u svijetu, na kojima se u velikoj mjeri čuva geološko naslijeđe.

Zaštićena područja u svijetu izdvojila su se svojim pejzažom, značajem za ekologiju i lokalnim zajednicama. A pošto je njihov značaj nemjerljiv, vrlo je važno očuvati ih u što većoj mjeri. Na ovu listu dodato je još osam novih lokacija. Sada ih ima ukupno 177 i nalaze se u 46 zemalja.

"To je mnogo više od etikete. Zapravo, u pitanju je pravo priznanje geološkim lokalitetima međunarodne vrijednosti, čime se slavi njihovo jedinstveno naslijeđe i pejzaži", izjavio je za Euronews.com Kristof Vandenberge, šef Odjeljenja za nauke o Zemlji i smanjenju rizika geo-zagađenja pri UNESCO-u.

Šta su globalni geoparkovi?

Jedinstvena područja koja odlično balansiraju između očuvanja i razvoja karakterišu se kao globalni geoparkovi. Uz mudru upravljačku politiku i uključivanje članova lokalne zajednice, te lokacije nastoje da zadrže svoje jedinstveno naslijeđe, dok u isto vrijeme ubiraju plodove održivog turizma.

"Geoparkovi nisu ovdje samo radi očuvanja prirode, već da bi na tim destinacijama bili razvijani i njegovani geoturizam i ekoturizam. A to dalje znači da lokalno stanovništvo ne samo da živi od tog područja, već se i aktivno uključuje u razvoj parka", objasnio je Vandenberge, dodajući da se nada da bi osam lokacija koje su nedavno uvrštene na ovu listu mogle da imaju značajnu korist od razvoja turizma. U isto vrijeme to je ohrabrenje za članove lokalne zajednice da se još više angažuju na projektima očuvanja lokacije na terenu.

"Ne možete sve izraziti u novčanoj vrijednosti. Mnogo toga je povezano sa identitetom, a ljudi sada otkrivaju koliko su zaista povezani sa okolinom", zaključio je Vandenberge, piše Ona.telegraf.rs.

Gde se nalaze globalni geoparkovi?

Novoupisanih osam geoparkova nalaze se u sedam država, budući da su dva na području Brazila. Sve lokacije se mogu pohvaliti jedinstvenim ekosistemom i bogatim naslijeđem.

Najnovije lokacije uvrštene na listu globalnih geoparkova su:

1. Serido, Brazil

2. Staze južnih kanjona (engl. Southern Canyons Pathways), Brazil

3. Salpausselkä, Finska

4. Ries, Nemačka

5. Kefalonija - Itaka, Grčka

6. Mëllerdall, Luksemburg

7. Buzău Land, Rumunija

8. Platåbergens, Švedska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije