Putovanje

Kako doći do manastira na litici visokoj 500 metara?

Kako doći do manastira na litici visokoj 500 metara?
Foto: N.N. | Kako doći do manastira na litici visokoj 500 metara?

Visoke litice, koje poput stupova strše u nebo, u grčkoj regiji Tesaliji, dom su pravoslavnih manastira u kojima se vjerska dužnost obavlja već 1000 godina.

Ovi samostani izgrađeni su na gotovo nedostupnim vrhovima prirodnih vapnenačkih stijena, nekih visokih i do 500 metara.

Manastiri se nalaze kraj grada Kalambake, na sjeverozapadnom dijelu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej te na istočnim padinama planinskog masiva Pind u središnjoj Grčkoj.

Kalambaka ima svega 12 hiljada stanovnika i dugu bogatu istoriju. Ostaci grčkog hrama ugrađeni su u najstariju crkvu, koja je izgrađena još u 10. vijeku.

 Za vrijeme 2. svjetskog rata njemačka vojska ga je, tokom okupacije Grčke, zapalila, međutim nakon završetka rata ponovno je izgrađen.

Od 24 izgrađena manastira, danas ih je ostalo 6 i poznati su pod imenom Meteora odnosno Lebdeće stijene.

To su Veliki Meteoron, Varlam, Sveti Stjepan, Sveto Trojstvo, Sveti Nikola Anapausas i Rousanou. Njihovu jedinstvenost i ljepotu prepoznao je i UNESCO, koji ih je stavio na svoj popis svjetske baštine 1988. godine.

Dok su se redovnici skupljali oko stijena još u 10. vijeku, prvi i najveći manastir, Veliki Meteoron, izgradili su 400 godina kasnije.

Svaki je imao jednu ili dvije crkve, prostorije za redovnike i trpezariju. Neki su u funkciji i dan danas, iako više u njima nema puno redovnika. Kraj je postao popularan među turistima i hodočasnicima 1960-ih, kada su izgrađene ceste koje vode do grada.

Danas se do manastira može popeti stepenicama urezanima u stijene i mostovima, međutim prije 1920. penjanje do njih je bio pravi poduhvat koji je uključivao ljestve ili povlačenje do vrha užetom i mrežama.

Ako se uputite u ove krajeve, obilazak Meteora koštaće vas 25 evra, a možete obići manastire, ići na planinarenje po stijenama ili doživjeti zalak sunca na njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije