Putovanje

Kampovanje za džabe sve popularnije u Turskoj

Kampovanje za džabe sve popularnije u Turskoj
Foto: Pixabay | Kampovanje za džabe sve popularnije u Turskoj

Prodaja opreme za kampovanje, kao što su šatori, u Turskoj ne samo da se udvostručila, već su specijalizovane radnje počele da šire odeljenja za kamp opremu kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

Ovaj trend uslijedio je kao logična posljedica povećanja hotelskih cijena za 100 odsto, budući da je sve više turista počelo da se vraća u Tursku kako bi iskoristili pad turske lire u odnosu na njihove valute.

Oni koji žele da provedu odmor na moru sada mogu da izaberu kampovanje, za koje su im potrebne samo zalihe hrane za život na otvorenom. Podsjećamo, divlje kampovanje u Turskoj je dozvoljeno.

Prodaja kamp opreme u Turskoj je tako više nego udvostručena, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kamperi rado koriste i mogućnost internet kupovine šatora, koji su generalno isplativi.

"Kada analiziramo prodaju šatora, vidimo da je potražnja za onima namijenjenim za tri osobe, duplo veća u odnosu na druge vrste šatora. To je pokazatelj da su se preferencije porodica promijenile i da su ljudi sada zainteresovaniji za kamping aktivnosti. Takođe se povećao i broj žena koje kupuju ovu robu iz dana u dan. Kada te podatke uporedimo sa prošlogodišnjim ljetnim periodom, ispostavlja se da žene naručuju opremu za kampovanje četiri puta više nego ranije", navode u Hepsiburadu, jednom od najvećih turskih onlajn maloprodajnih lanaca.

Kada je riječ o strukturi njihovih klijentkinja, u pitanju su žene starosne dobi od 28 do 39 godina.

Mnogi od turista se za kampovanje u Turskoj pripremaju već u zimskom periodu.

" Najveće ubrzanje prodaja šatora dostiže od 20. februara. U prvih tri mjeseca 2019. godine uočili smo povećanje prodaje vreća za spavanje i šatora od 140 odsto, pa su oni sada najprodavanija roba, poredeći sadašnju i situaciju iz istog perioda prošle godine. Porast potražnje režiserskih stolica na rasklapanje, koje su omiljene onima koji mnogo vremena provode napolju, iznosi čak 270 odsto", kažu u drugoj popularnoj onlajn prodavnici Gittigidiyor.

Mnoga kamp naselja se nalaze u egejskoj provinciji Mugla.

Interesovanje za kamp lokacije bilježi porast već nekoliko poslednjih godina, što je i dovelo do podizanja standarda u kampovima. Tako sada u kvalitetnim kampovima postoji usluga recepcije, tople vode koja je dostupna 24/7, pa čak i bazena.

Turisti mogu da prenoće u kampovima u Egejskom, Mramornom i Mediteranskom regionu, po cijenama od 40 do 50 lira (što je 6,9 – 8,6 dolara ili 6 – 8 evra) ukoliko imaju sopstveni šator, odnosno 60 do 70 lira (10 – 12 dolara, ili 9 – 11 evra) ako ga iznajmljuju, pri čemu je doručak uključen u cenu.

U Turskoj trenutno ima oko 500 kampova. Najčešće se nalaze u egejskoj regiji Mugla ili sredozemnoj regiji Antalija, ali su mnogi kampovi posljednjih godina otvoreni i u crnomorskom regionu i istočnim provincijama.

(daljine.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije