Putovanje

Kao vremenska kapsula: Pod vodom stoji zaboravljeni grad

Kao vremenska kapsula: Pod vodom stoji zaboravljeni grad
Foto: N.N. | Kao vremenska kapsula: Pod vodom stoji zaboravljeni grad

Često nazivan "Atlantidom istoka", podvodni grad stoji zaboravljen 40 metara ispod vode, već 61 godinu. Sagrađen je za vrijeme dinastije Han, koja je u istoriji vladala Kinom.

Ali, 1959. godine kineska vlada odlučila je da im je potrebna nova hidroelektrana pa su namjerno poplavili grad. Izgradnjom hidroelektrane, istorijska metropola polako se punila vodom, sve dok nije potpuno potonula pod tirkizno jezero Qiandao.

Gotovo 300.000 ljudi preseljeno je zbog izgradnje. Grad je "ponovno otkriven" 2001. godine kada je kineska vlada organizovala ekspediciju kako bi vidjeli šta je ostalo od izgubljene metropole. Interes i istraživanje za potopljenim gradom dodatno su se povećali 2011. godine, kada je kineski National Geographic objavio nekoliko nikad viđenih fotografija i ilustracija.

Ekspedicijama i podvodnim fotografijama otkriveno je kako grad ima pet ulaznih vrata, za razliku od tradicionalnih četiri. Ovu zagonetnu "vremensku kapsulu" kako ju mnogi nazivaju, krasi Lavirint bijelih hramova, spomen-lukovi s raznim skulpturama od lavova do feniksa, popločene ceste i kuće i istorijski natpisi, od kojih neki potiču još iz 1777. godine. 

Uprkos tome što je dugi niz godina pod vodom, Shicheng je ostao dobro očuvan. Voda ga štiti od vjetra, kiše i sunca, a gotovo svaka građevina je poputno netaknuta, uključujući drvene grede i stepenice. Danas se napredni ronioci mogu približiti ruševinama, a redovno rone u razdoblju od aprila do novembra. 

Ali, kineska Atlantida uskoro će postati poznata atrakcija, podvodni muzej dobro sačuvane arhitekture. Naučnici širom svijeta često ga posjećuju i dive mu se. Kinezi su u međuvremenu napravili podmornicu za turiste koja može u obilazak povesti 48 posjetilaca 23 metara pod površinom vode.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije