Putovanje

Kapetanova kula dostupna turistima

Kapetanova kula dostupna turistima
Foto: N.N. | Kapetanova kula dostupna turistima

BIHAĆ - Kapetanova kula, kulturno-istorijska građevina koja se nalazi u samom srcu Bihaća, svečano je u subotu otvorena za sve posjetioce i turiste, nakon što je u proteklim godinama temeljito obnovljena i rekonstruisana.

Unutar ovog zdanja nalaziće se muzejske postavke, a prema riječima Nijazije Maslaka, direktora Muzeja USK, na ovome mjestu biće moguće vidjeti arheološke artefakte i predmete iz različitih istorijskih perioda grada na Uni.

"Postavke su podijeljene po spratovima, pa imamo arheološku, zatim zbirku duhovne i materijalne kulture Bihaća, izložbu starih gradova Unsko-sanskog kantona, etnološku postavku i izložbu likovnih djela autora na čijim su djelima motivi Bihaća", kaže Maslak.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže kako će ovo upotpuniti turističku ponudu grada i dodaje kako će se zalagati da upravljanje objektom i muzejskim postavkama iz kantonalne pređe u nadležnost lokalne uprave.

Zbog brojnih finansijskih poteškoća, rekonstrukcija ovog, jednog od najbolje očuvanih objekata nekadašnje srednjovjekovne tvrđave u gradu na Uni, trajala je punih deset godina. Radovima oko rekonstrukcije i uređenja Kapetanove kule rukovodio je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa USK, a predstavnici te institucije kažu kako je cijeli posao urađen detaljno i temeljito.

Prema njihovim riječima, ovakav vid rekonstrukcije Kapetanova kula nikada nije prošla jer su urađene detaljne analize drvenih greda, stropova, podova, temelja, što je tražilo dugotrajna i temeljita ispitivanja, pa se tek nakon toga pristupilo obnovi.

Kapetanova kula, kao i ostali spomenici kulture u Bihaću, stradala je u proteklom ratu, zub vremena učinio je svoje, a posljednji značajniji rekonstruktivni radovi provedeni su prije 56 godina.

Ona je jedan od simbola grada na Uni, a prema istorijskim podacima sagrađena je 1695. godine. Sazdana je od tvrdog kamena bihacita, čine je prizemlje i četiri sprata, i nekada je bila rezidencija u kojoj su, za vrijeme vladavine Osmanlija, stolovali bihaćki kapetani, upravnici grada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije