Putovanje

Koje su navike prosječnog srpskog turiste u Crnoj Gori

Koje su navike prosječnog srpskog turiste u Crnoj Gori
Foto: N.N. | Koje su navike prosječnog srpskog turiste u Crnoj Gori

Mnogi građani Srbije letuju u Crnoj Gori - evo koliko u prosjeku imaju godina, koliko novca troše, šta posjećuju.

Turista iz Srbije koji ljetuje u Crnoj Gori u proseku ima 35 godina, ljetuje sa porodicom, na more putuje automobilom, a smještaj rezerviše telefonom, pokazalo je istraživanje "guest survey" koje je sprovela Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Kako je agenciji Tanjug rekla Nina Vukčević iz te organizacije, građani Srbije u Crnu Goru dolaze uglavnom radi pasivnog odmora i zabave, zadržavaju se u prosjeku osam do 10 dana i potroše za to vrijeme 437 evra, odnosno oko 55 evra dnevno.

Prema njenim riječima, omiljene destinacije gostima iz Srbije su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana.

"Trenutno je u Crnoj Gori sve više u ekspanziji izletnički turizam koji nije zaobišao ni turiste iz Srbije. Turista je prevazišao odmor u vidu desetodnevnog letovanja na jednoj destinacije u jednoj maloj državi kakva je Crna Gora. Turisti iz Srbije jako vole na jedan dan da odu na izlet do nacionalnih parkova, da probaju krstarenje Skadarskim jezerom, rafting, vinske, gastronomske i kulturne ture", rekla je Vukčevićeva.

Osim privatnog smeštaja, rekla je ona, posljednje dvije sezone sve više turista iz Srbije ljetuje u hotelima sa tri plus ili četiri zvezdice koji su pristupačini po cijenama i u kojima noćenje sa doručkom može da bude i 45 evra po osobi.

"Ove godine mi smo na tržištu Srbije nastupili sa kampanjom 'Dobro, bolje, domaće' čiji je cilj da im približi našu gastronomsku ponudu. Cilj tog projekta je i da se u što više naših ugostiteljskih objekata nađe domaća hrana, odnosno hrana naših proizvođača i darovi naše prirode, a na radost naših prijatelja iz Srbije", rekla je Nina Vukčević.

Dodaje da gosti iz Srbije nisu zahtijevni, ali da im je bitno da se osjećaju ugodno i da imaju visok nivo kvalitetne usluge. 

"Ono na šta se najviše žale jesu buka i nečistoća, ali mi se trudimo da te probleme svedemo na najmanju moguću meru. Na raspolaganju im je call centar Montenegro 080001300 koji je besplatan i čim dobijemo žalbu od turista iz Srbije, automatski je procesuiramo i prosleđujemo nadležnim inspekcijama kao što su komunalna, turistička inspekcija, Morsko dobro", rekla je Vukčevićeva. 

Inače, tokom prva tri mjeseca ove godine Crnu Goru je posjetilo 18.000 turista iz Srbije, kaže Vukčević i dodaje da je to 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine. 

"Oni su ostvarili 114.000 noćenja, što je za oko 10 odsto više nego 2018. godine. Trenutno oni učestvuju sa 19,5 odsto u strukturi stranih gostiju. Prethodne godine Crnu Goru je posetilo 410.000 turista iz Srbije koji su ostvarili preko tri miliona noćenja. U strukturi stranih gostiju, oni učestvuju sa petinom, dok u strukturi ostvarenih noćenja učestvuju sa četvrtinom, što govori o značaju tog tržišta za turistički promet Crne Gore", rekla je Vukčevićeva.

Ona je dodala da je tržište Srbije jedno od najznačajnijih tržišta i istakla da su srpski turisti veoma lojalni i da se stalno vraćaju u Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije