Putovanje

Kratak vodič kroz Istanbul: Grad orijentalne prošlosti i evropske budućnosti

Kratak vodič kroz Istanbul: Grad orijentalne prošlosti i evropske budućnosti
Foto: Dijana Petrušić | Kratak vodič kroz Istanbul: Grad orijentalne prošlosti i evropske budućnosti

Istanbul je grad okružen morem sa tri strane i prostirući se na dva kontinenta pruža očaravajuću kombinaciju orijentalne prošlosti i evropske budućnosti te je mjesto sudara kultura i vjera. Kroz istoriju je nosio različita imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul.

Ova metropola dio je mnogih najvećih književnih djela, izrasla je u mit, predmet je nježnih sjećanja i gorljive čežnje svih koji je žele posjetiti.

Istanbul je veliki grad, no uprkos tome možete ga uglavnom prehodati te na taj način upoznati njegove ljepote.

Kapali čaršija

Prilikom posjete gradu koji broji više od 20 miliona stanovnika nemoguće je ne posjetiti Kapali čaršiju, čuveni bazar koji broji preko 20.000 zaposlenih sa preko  4.000 radnji. Na ovom bazaru moguće je kupiti sve, počevši od tradicionalnih turskih slatkiša do velikog izbora zlata, garderobe, začina, posuđa.

Ono što je karakteristično za kupovinu na ovakvim bazarima jeste cjenkanje, pa oni koji su umješni mogu cijenu spustiti i do 50 odsto.

Bazar začina

Egipatski bazar ili Bazar začina  nalazi se u okrugu Eminönü i pored cvjetne pijace. Istorija Bazara začina, jednog od najstarijih natkrivenih bazara u Istanbulu, seže čak do vizantijskog perioda tokom kojeg je i na ovom mjestu postojala pijaca.

Bazar, koji je izgrađen kao dio džamijskog kompleksa kako bi se ostvario prihod za Novu džamiju, ranije je bio poznat kao Novi bazar ili Valide bazar. Međutim, pošto proizvodi koji se ovdje prodaju obično dolaze iz Egipta, bazar je nakon 18. vijeka nazvan Egipatski bazar, a poznat je i kao Bazar začina.

Krstarenje Bosforom

Prilikom posjete Istanbulu ne smijete propustiti krstarenje Bosforom. Iako tokom dana možete da doživite predivne prizore, krstarenje u večernjim satima te Bosforski i Fatih Sultan Mehmet mostovi, koji spajaju azijski i evropski dio Istanbula ostavljaju bez daha. Duž obale se nalazi oko 600, vila od kojih su njih 366 istorijska zdanja. Takođe, možete vidjeti i Topkapi palatu, fragmente Aja Sofije, mnogobrojne džamije duž obale, Galata most i Galata kulu, Dolmabahče palatu, Ortokaj džamiju, Prvi bosforski most i most Sultana Mehmeda Osvajača. Upravo sa Bosfora možete vidjeti svu veličinu Istanbula i doživjeti da vidite da je na evropskoj strani sunčano vrijeme, a u drugom dijelu grada, na azijskoj strani oblačno, pa čak i kišovito.

Hrana

Turska kuhinja je vrlo zanimljiva i specifična jer ima puno različitih uticaja, s naglaskom na mediteransku ishranu, što podrazumijeva puno maslina, paradajza, ulja i ribe. Vidljiv je i velik uticaj na Bliski istok, pa svinjetina gotovo i ne postoji, a smokve, orasi, kebabi i patlidžani vrlo su česti. Naposljetku, azijski uticaj zaokružuje ovu jedinstvenu kuhinju. Hrana je bogatog ukusa čak i u najjednostavnijim jelima, zbog čega je ovdje zaista grijeh biti gladan.

Najpopularnija ulična hrana Turske je kebab. Prodavači kebaba oštre svoje oružje i režu kriške sočnog mesa ravno ispred vas dok se meso vrti oko vertikalne peći.

Kumpir je još jedan ukusni užitak turske hrane. Kumpir je gigantski pečeni krompir punjen sirom i kiselim povrćem, a preliven je začinjenim umakom od bibera. Ovo je jelo iznenađujuće ukusno i nema drugog načina za jedenje osim viljuškom zbog količine sastojaka.

Ovo je samo dio turističkih preporuka koje je potrebno posjetiti u Istanbulu, međutim njegova prava i iskonska ljepota se može doživjeti kada zađete u uske uličice, pojedete baklavu i popričate sa tamošnjim prodavcima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije