Putovanje

Krupajsko vrelo prati legenda obavijena velom vlaške magije

Krupajsko vrelo prati legenda obavijena velom vlaške magije
Foto: Wikimedia | Krupajsko vrelo prati legenda obavijena velom vlaške magije

U podnožju planine Beljanice između sela Milanovac i Krupaja nalazi se jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije i zaštitni znak Homoljskog kraja, Krupajsko vrelo.

Izvorište koje na površini stvara kraško jezero utopljeno je u šumovitom ambijentu i čistom planinskom vazduhu. Ljekovite vode termalnog izvora se miješaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela što ovo mjesto čini jedinstvenim.

Zanimljivo je da su samo jednom ronioci uspjeli da se spuste na njegovo dno duboko 123 metara gdje su naišli na čitav lavirint podzemnih kanala. Ispod su i polupotopljene pećine Želudac, Tobogan, Mala soba, 6 metara, Velika soba, Glava ovna koje su izazov i za najiskusnije ronioce.

Tek na kraju kada prođete Kanal ulazite u bezdan, a na samom se nalazi još jedna podvodna pećina i prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

Legenda o vrelu

Homolje i Krupajsko vrelo kriju legendu obavijenu velom vlaške magije. Legenda kaže da je u Homoljskim planinama postoji skriveno blago.  Čak se i vjeruje da ga je sama planina progutala i da se sad nalazi na dnu zlatne pećine. Pećinu navodno čuva Tartor, vodeni duh, nazvan još i Staracem ili Albatrnom, zbog kog mještani ne smiju da ulaze u vodu tokom svojih neumornih potraga za zakopanim blagom.

Iako još niko nije našao blago o kome govori legenda, jedno blago Krupajskog vrela je svima nama dostupno, a to je voda koja izvire iz planine i koja daje život čitavoj ovoj oazi.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije