Putovanje

Pratite nas na Google news

Kruzeri više neće ploviti pored Trga svetog Marka

Kruzeri više neće ploviti pored Trga svetog Marka
Foto: Ilustracija | Kruzeri više neće ploviti pored Trga svetog Marka
Tanjug

RIM - Kruzeri više neće ploviti pored Trga Svetog Marka u Veneciji i moraće da pristanu u industrijskoj luci grada, saopštila je italijanska vlada.

Ministri za infrastrukturu, kulturu, turizam i životnu sredinu zajednički su donijeli odluku da zaštite kulturno-istorijsko nasljeđe koje pripada ne samo Italiji već i čitavom svijetu, navodi se u izjavi objavljenoj juče, prenosi Gardijan.

Ipak, pristanište u luci Margera - umjesto na turističkom terminalu u istorijskom centru Venecije - samo je privremeno rješenje, dodaje se.

Nekoliko ministara objavilo je poziv za ideje za terminal za krstarenje izvan lagune i stvaranje strukturnog i konačnog rješenja problema velikog tranzita brodova u Veneciji.

Prije nego što je pandemija korona virusa zaustavila industriju, u Veneciju su milioni posjetilaca stizali upravo kruzerima.

Ali kritičari su rekli da su gigantska turistička plovila potencijalna opasnost po bezbijednost jer prolaze blizu istorijskih zgrada Venecije, kao i prijetnja za krhki ekosistem njene lagune.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije