Putovanje

Kruzerom obišao svijet i otkrio gdje mu je bilo najljepše

Kruzerom obišao svijet i otkrio gdje mu je bilo najljepše
Foto: Instagram / Screenshot | Kruzerom obišao svijet i otkrio gdje mu je bilo najljepše

Maglajlija Taner Mustabašić, zahvaljujući šestogodišnjem angažmanu na kruzeru, obišao je skoro cijeli svijet. Svoj prvi ugovor dobio je u junu 2017. godine. Slučajno je ugledao objavu od starijeg prijatelja kako putuje i radi na kruzeru i javio mu se. Ostalo je istorija.

On je za "Avaz" govorio o avanturi na brodu te šta planira sada kada se usidrio na jednom mjestu.

"Budući da sam tada prestao studirati na fakultetu iz razloga što se nisam pronašao u tome, imao sam motivaciju da napravim konkretan korak u životu i da ne ostanem dugo 'u mjestu', što se često zna desiti ljudima u istoj situaciji, tako da sam bio jako sretan kad sam konačno dobio pozitivan odgovor od kompanije", rekao je Mustabašić.

Svaki početak je težak, kako ističe, ali to ga nije obeshrabrilo.

"Prvi let avionom, strah od nepoznatog, hiljade stranih ljudi na brodu, ali vrijeme liječi sve, pa tako se s vremenom čovjek navikne i nakon tri sedmice sam se osjećao već kao kod kuće. Naravno, uvijek ima i nekoliko osoba s Balkana koje su spremne da pomognu", prisjetio se Mustabašić.

Prednosti ovog posla su svakako i prilika da se otputuje u mnoge krajeve svijeta, što ni njega nije zaobišlo.

"Najljepše mi je bilo u Meksiku i na Jamajci, vesela kultura i mnogo interesantnih mjesta, ali vrijedi spomenuti i hladnija područja, poput norveških fjordova, za osobe koje vole vodopade, prirodu, brda i planine. Iz ugla radnika na brodu, rekao bih da su mi najdraži Španija i Kanarski otoci iz razloga što je sve jako blizu luke i čak kada nema mnogo vremena da se izlazi s broda, može se barem kratko vani prošetati", istakao je Mustabašić.

Ova pustolovina Taneru je pomogla i u ličnom razvoju.

"Budući da sam bio introvertan prije, mogu reći da me to iskustvo mnogo promijenilo i oslobodilo, s obzirom na to da se upozna toliko različitih zemalja i kultura. Čak i na brodu bude većinom pedesetak nacija", dodao je.

Taner preporučuje, pogotovo mlađima, ukoliko žele proputovati i zaraditi novac ili nisu sigurni šta žele dalje, da pokušaju s poslom na brodu.

"Možda se i pronađete u tome pa stvorite karijeru, jer uvijek ima opcija za unapređenje",  zaključio je Mustabašić.

Vrijeme za nove prilike

"Nakon šest 'morskih godina', sad kada sam obišao sve zemlje koje je moja kompanija mogla ponuditi, odlučio sam da je vrijeme usidriti se na jednom mjestu. Trenutno sam kod kuće, ali planiram uskoro ići u inozemstvo i tamo raditi. Drago mi je da sam imao priliku okusiti taj život, ali sada je vrijeme za nove prilike",  rekao je Mustabašić.

Šest godina trajala Tanerova plovidba svijetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije