Putovanje

Kuće sa dugmadima u podnožju Taurusa

Kuće sa dugmadima u podnožju Taurusa
Foto: N.N. | Kuće sa dugmadima u podnožju Taurusa

Osim svoje netaknute prirode: od gorja do mora, Turska ima bogatu i raznoliku kulturu regionalnog značaja, a dio jedinstvene baštine Turske čini narodna arhitektura zemlje.

Jedan od najzanimljivijih primjera tradicionalnih narodnih građevina u Turskoj nalazi se u selu Ormana, u podnožju planine Taurus u Antaliji - srcu turske rivijere.

Živopisno selo, na nadmorskoj visini od 1.000 metara, pažnju privlači kućama sa dugmadima - prekrasnim, slikovitim kućama napravljenim od drveta i kamena.

Skriveni raj Taurusa

Put od centra Antalije do Ormane dug je tek tri kilometra. Selo staro 700 godina na najljepši način izmiješalo je istoriju, kulturu i prirodu. Kuće sa dugmadima u Ormani gradili su mještani još u osmansko doba i kao takve su zaštićeni dio kulturne baštine zemlje.

Izgrađene su bez maltera, isključivo od kamenja i kedrovog drveta. Ta drvena dugmad čuvaju ravnotežu zidova pa je kuća otporna u slučaju potresa. Izgled dijelova na vanjskoj strani drvenih okvira, poput dugmeta, razlog je da se takve kuće nazivaju kućama sa dugmadima. Kuće su prilagođene i klimi - imaju debele zidove koje unutrašnjost griju zimi, a hlade ljeti. Ove kuće, kakvih nema drugdje u Anadoliji, građene su na dva sprata. Kako stanovnici ove regije žive od poljoprivrede i stočarstva, prizemlje služi uglavnom kao staja ili skladište sijena. Kuće imaju karakterističnu stolariju i ukrase majstorske izrade.

Obnovljene kuće sa dugmadima danas su pretvorene u prodavnice ili hotele. Tokom posjete selu može se odsjesti u jednom od autentičnih hotela, uživati u jedinstvenom iskustvu i doživjeti lokalni način života ljudi koji žive u ovoj planinskoj regiji. Sa više od 300 kuća i specifičnom prirodnom ljepotom, Ormana čini skriveni raj u podnožju planine Taurus.

Kulturna i prirodna čuda

Osim stoljetnih kuća sa dugmadima, Ormana ima brojna ekološki prihvatljiva iskustva. Botanički turizam, posmatranje divljih životinja, foto-safari, treking, planinarenje i speleologija, samo su dio onoga što nudi ovaj kraj.

Kako je Ormana poznata i po vinogradima, u septembru je ovo selo domaćin godišnjeg festivala grožđa kojim se slavi domaće seosko grožđe (çavuş).

Prolaskom kroz ulice Ormane, svjedoči se izradi drvenarije, tradicionalnih tkanina i kovačkih proizvoda koji su dio stoljetne tradicije.

 

Nezaboravna iskustva oko Ormane

Ekološku baštinu Ormane čine i prirodna bogatstva u selu i oko njega. Izvan Ormane proteže se ravnica Eynif te pećina Altinbesik.

Sa svojim veličanstvenim formacijama sedre, stalaktitima i stalagmitima te efektom ozonske banje, pećina Altinbesik, najveće podzemno jezero u Turskoj i treće najveće podzemno jezero u svijetu, još je jedno čudo prirode.

Nacionalni park Altinbesik, gdje se i nalazi istoimena pećina, dom je divljih životinja poput lisica, vukova, veprova, divljih koza i 605 različitih biljnih vrsta uključujući endemske. Nacionalni park pećina Altinbesik - prvi i jedini pećinski nacionalni park u Turskoj, nadaleko je poznat po svojoj kraškoj topografiji i bujnim borovim šumama.

Nedaleko od parka, na 90.000 hektara prostire se živopisna Eynif ravnica, smještena na istorijskoj ruti "Puta svile". Dom je stotinama divljih konja čiji prizori, dok su u krdima, oduzimaju dah.

Na ravnici je i Tol Inn (Tol Han) iz doba Seldžuka, jedno od nekoliko istorijskih ruševina kao i antički grad Erimna, koji datira iz rimskog doba. U ovom naselju koje nikada nije kovalo vlastiti novac, sačuvani su kameni antički stubovi i ostaci pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije