Putovanje

Liverpul uklonjen sa Uneskove liste svjetske baštine

Liverpul uklonjen sa Uneskove liste svjetske baštine
Foto: Tanjug/AP | Liverpul uklonjen sa Uneskove liste svjetske baštine

Engleski grad Liverpul uklonjen je danas sa Uneskove liste svetske baštine zbog novih građevina koje podrivaju atraktivnost dokova iz Viktorijanskog doba, čime je taj grad postao treći u istoriji koji je uklonjen sa te prestižne liste.

Liverpul je uvršten na listu 2004. godine, a u obrazloženju Odbora za svetsku baštinu Uneska navodi se da moderne zgrade narušavaju "autentičnost i integritet grada", prenosi Rojters.

Liverpul je na listu uvršten zbog svoje uloge kao jedna od najvažnijih luka tokom 18 i 19. vijeka i jedinstvene arhitektinske lepote.

Gradonačelnica Liverpula Džoan Anderson rekla je da je za nju odluka da se Liverpul ukloni sa liste neshvatljiva i da će se žaliti na odluku.

"Izuzetno sam razočarana i zabrinuta. Naša lokacija Svjetske baštine nikada nije bila u boljem stanju, jer je imala koristi od stotina miliona funti ulaganja", rekla je ona.

Osim Liverpula sa liste su još jedino uklonjeni Aman 2007. godine i drezdenska dolina Elbe 2009. godine zbog izgradnje mostova na toj reci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije