Putovanje

Magični Palau, 13. zemlja koja je okrenula leđa Prištini

Magični Palau, 13. zemlja koja je okrenula leđa Prištini
Foto: N.N. | Magični Palau, 13. zemlja koja je okrenula leđa Prištini
Tanjug

Palau, pacifička zemlja, 13. najmanja na svijetu, a nestvarne ljepote, oivičena palma i svjetlucavim kristalno plavim lagunama 13. je i koja je povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, čime je broj država koje podržavaju jednostrano povučene poteze Prištinu smanjen na ispod 100.

Dobra vijest iz te magične države uslijedila je za Srbiju nakon niza od 12 zemlja koje su u 2018. godini podržale Beograd i međunarodno pravo, a to su Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Grenada, Komora, Burundi, Dominika, Sao Tome i Principe, Liebrija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Iz Ministarstva spoljnih poslova najavljuju da će se tom nizu od 13 zemalja uskoro pridružiti još četiri.

Na tom arhipelagu od 200 ostrva semštenih između Japana i Australije, samo osam je naseljeno. Na njima živi 21.000 ljudi, a godišnje ga posjeti i osam puta više turista, zbog čega je glavni uslov za dobijanje vize ovjerena zakletva kojim se svaki putnik odnedavno obavezuju da na ostrvu neće ostaviti nikave otiske osim onih koje će kiša i okean izbrisati.

Palau je time postala prva zemlja koja je uvela zakletvu u zakon. Temelji se na dugogodišnjem naporu da se zaustavi preterano uništavanje i iskorištavanje prirodnih resursa. A kazna je do milion dolara.

Zahvaljujući predsjedniku Tomiju Remengesu, koji trenutno u Beogradu, na ostvima se grade samo hoteli sa pet zvjezdica kako bi se spriječila šteta koja bi mogla da nastane kao rezultat masovnog turizma.

Najbliži grad - glavni grad Filipina - Manila, od Palaua, koji je stekao nezavisnost 1994. godine udaljen je 1.675 kilometara.

Ostrva čije su krečnjačke i vulkanske stijene prekrivene smaragdnim šumama koje poput želenih oblačića iskaču iz okeana, između ostalog ima i utočište za morske pse veličine Kalifornije.

Neki izvori Palauance opisuju kao hedonističku naciju i tako objašnjavaju izvještaje UN da je četvrtina odraslih konzumirala marihuanu. Sljedeći po toj statistici su Italijani i Amerikanci, koji s procentom od 14 odsto zaostaju za žiteljima Palaua.

Ono po čemu je Palau, ipak, najpoznatiji svakako su prirodne ljepote, od kojih vam zastaje dah i tu mu nema "ravna" u svijetu.

Avanturističko ronjenje uz koralne grebene, pretraživanje olupina brodova iz Drugog svjetskog rata, istraživanje skrivene pećine i tunela, a pravu pustolovinu predstavlja jedinstven doživaljaj ronjenja.

Madagaskar

Madagaskar, četvrto po veličini ostrvo - poslije Grenlanda, Nove Gvineje i Bornea, među najljepšim je na svijetu. Veliki je proizvođač safira, ali stanovništvo i pored te činjenice ne živi obilju.

Istorija tog ostrva, bogatog neobičnom florom i faunom kao i jedinstvenim običajima. Milionima godina bilo je dio afričkog kontinenta. Do 17. vijeka na ostrvu je živjela ptica slon koja je bila visoka do tri metra i teška i 400 kilograma. Specifičnost je i Baobab - drvo koje živi hiljadama godina. Zbog izgleda grana zovu ga "drvo okrenuto naopako".

Između juna i septembra moguće je vidjeti i običaj - Famadihanu, koji podrazumjeva ples s mrtvima - koje lokalni stanovnici za tu priliku, na svakih nekoliko godina, iskopaju iz zemlje, namiriše, umotaju u svilu...

Solomonska ostrva

Solomonska ostrva, arhipelag su u južnom Tihom okeanu na kome je vrijeme stalo. Skup od više od 1. 000 ostrva nazvan je tako, jer se vjerovalo da je tu skriveno blago kralja Solomona.

Stanovništvo, bez obzira na raznolikost i činjenicu da govori više od 70 jezika, živi od okeana. Njihova tamna boja kože, a svetla kosa zbunjuju i naučnike. Tokom najnemirnijeg perioda u istoriji - Drugog svjetskog rata u jednoj od laguna bio je nasukan bivši američki predsjednik Džon Kenedi.

Lesoto

Lesoto je mala kraljevina okružena Južnoafričkom Republikom. Jedina je zemlja koja se cijela nalazi iznad 1.400 metara nadmorske visine, zbog čega je često zovu "Kraljevstvo na nebu". Posjeduje rizorte za elitni turizam. 85 odsto stanovnika zna da čita i piše, što Lesoto čini i jednom od najpismenijih nacija u Africi, 35 odsto muškaraca radi u rudnicima, između ostalog i dijamanata.

U toj kraljevini zabranjeno je biti ljut na javnom mjestu, ali i izbjegavati odgovore na postavljena pitanja. Za taj narod uvredljivo je i ako dođete u zemlju, a niste naučili par riječi na njihovom jeziku.

Surinam

Surinam je najmanja država u Južnoj Americi smještena na obali Altantika. Glavni grad Paramariba mogao bi da bude svetska prestonica tolerancije, jer se u njemu jedna do druge nalaze katolička i luterantska katedrala, džamija, sinagoga, hinduistički hramovi, ali i svetilišta autohtonih religija. Izgađen od drveta, specifične holandsko-kreolske arhitekture, na listi je Uneska.

Zbog brutalnosti Holanđana prema robovima i urođenicima, koja je upravo u toj zemlji kulminirala, Surinam je nakon sticanja nezavisnosti 1975. godine u borbi protiv holanskog uticaja otišao toliko daleko da se odrekao svojih državljana koji žive u Evropi. Da nije tako imao bi najbolju fudbalsku reprezentaciju na čelu sa Rudom Gulitom.

Surinam, koga zovu i zemljom iznenađenja obiluje prirodnim lepotama i neobičnim životinjskim vrstama poput otrovne žabe kraljevsko plave boje. Samo jedne godine u njoj je otkiveno 60 novih biljnih i životinjskih vrsta.

Dominika

Dominika je zbog svoje ljepote izabrana za mjesto snimanja dobrog dijela "Pirata s Kariba". Ostrvo je najbolje čuvana tajna Kariba, jer se stanovnici trude da ga zaštite od najezde turista. Ono krije i drugo najveće termalno jezero na svijetu "Boiling Lake". Kolumbo je otkrio ostrvo u nedjelju zbog čega je nazvano Dominika. Evropljani su ga posljednjeg kolonizovali zbog snažnog otpora domorodaca. Nezavisnost su stekli prije 40 godina.

Grenada

Grenada - očaravajuća je ostrvska zemlja na jugoistoku Karipskog mora, 160 kilometara od Venecuele. Celo ostrvo miriše na muskatni orašćić, a zbog velike proizvodnje tog i ostalih začina Grenadu zovu "ostrvo začina". U razvoju su trgovina i turizam. Raže, kornjače, najraznovsnije šarene ribice, korali, prelepe boje okeana i netaknuta priroda čine nestvaran prizor ljepote.

Komorska ostrva

Komorska ostrva - takođe čarobna, a mala zemlja u Indijskom okeanu, čija istorija datira iz šestog veka. Komori, udaljeni stotinama kilometara od Madagaskara i Sejšela protivotrov su za sve umorne od posla i gradskog života. Uspavani gradovi, vulkani u pozadini i šume pune lemura čekaju da budu otkriveni.

Nezavisnost je stekla od Francuske 1975. od kada je preživjela skoro 20 državnih udara. Privredu zasniva na poljoprivedi i ribarstvu. Za tu državu najbolje znaju navijači crveno-bijelih, jer je to domovina El Fardu Bena, kao što znaju i za Surinam po bivšem igraču Mičelu Donaldu.

Burundi

Burundi je država u istočnoj Africi bez izlaza na more. Prema nekim podacima, najsiromašnija je zemlja na svetu, opterećena etničkim sukobima. Glavni izvozni proizvodi su kafa i čaj, ali i ruda poput zlata. Prvi stanovnici bili su Pigmeji - afrički narod čija prosećna visina ne prelazil 150 centimetara. Nezavisnost su stekil od Belgije.     

Sao Tome i Principe

Sao Tome i Principe je država sastavljena od dva ostrva udaljena 140 kilometara i zaboravljeni je raj. Prema podacima svetske turisticke organizacije, za mnoge putnike, naročito one iskusne, idealna mesta su ona koja nisu okupirana turstima, a to je upravo ta najmanja afrička država. Prašume, arhitektura iz portugalske kolonijalne ere i rizorti na plaži nešto su posebno, a tu je i prvi ekološki hotel u Africi. Obiluje mjestima za ronjenje i posmatranje kitova i delfina. Sao Tome se nalazi gotovo na ekvatoru, i na njemu je prvo naselje podignuto 1493. godine.

Liberija

Liberija je uz Etiopiju jedna od dvije države na afričkom kontinentu koju Evropljani nikad nisu kolonizovali. Osnovali su je oslobođeni robovi iz SAD, koji su glavni grad Monrovia nazvali po Džejmsu Monrou, petom američkom predsedniku. Matična je luka za 15 odsto svjetske trgovačke mornarice i grad sa jednim od najvecih stadiona u Africi.

Gvineja Bisao

Gvineja Bisao je zapadnoafrička zemlja koja je među poslednjima u Africi postala nezavisna. Sa 1,8 miliona stanovnika najmalobrojnija je zemlja na kontinentu i jedna od najsiromašnijih na svetu. Gvineja Bisao je "parče Brazila" u Africi po muzici, jeziku, šarolikosti boja, prirodnim lepotama i plažama koje se, iako napuštene, smatraju najlepšim na planeti. Polovina stanovništva su animisti - ljudi koji vjeruju da sve što postoji ima dušu, od biljaka do kamena. Posebnu atrakcija su mravinjaci termita, koji mogu biti visoki kao i prosečno drvo. Potvrđena nalazišta boksita i nafte slabo se eksploatišu zbog nedostatka infrastrukture. A ribu eksploatišu strane flote.

Papua Nova Gvineja

Papua Nova Gvineja - nestvarni svijet - država u Okeaniji, između Australije i Azije, mjesto je kontradiktornosti, posebnih prirodnih obilježja i običaja zaostalih iz davnih vremena. U toj državi se govori oko 800 jezika, dok službeni engleski razumije manje od pet odsto građana.

Jedna je od najmanje kulturološki i geografski istraženih džava svijeta.

Vjeruje se da postoji veliki broj neotkrivenih vrsta biljaka i životinja u netaknutoj divljini unutrašnjosti Papue. Papua je najpoznatiji podvodni raj na svijetu za fotografe i ronioce, ali i zemlja u kojoj istraživači tragaju za izgubljenim plemenom Jaifo, čiji su pripadnici poznati kao lovci na ljudske glave.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije