Putovanje

Magnetski privlači turiste, otkrijte najposjećenije muzeje na svijetu

Magnetski privlači turiste, otkrijte najposjećenije muzeje na svijetu
Foto: Screenshot/Instagram | Magnetski privlači turiste, otkrijte najposjećenije muzeje na svetu

​Muzeji imaju poseban značaj u današnjem društvu, otključavajući fascinantne tajne o prošlosti i zasljepljujući nas umetnošću i informacijama koji izazivaju strahopoštovanje.

Louvre (Pariz)

Smješten u centru grada, Louvre je vrlo vjerovatno najpoznatiji muzej na svijetu. Broj posjetilaca impresivno je visok i svake godine doseže gotovo 10 miliona. Obuhvata period od antike pa sve do modernizma i dalje. Znamenitosti Louvrea uključuju nezaobilaznu i zagonetno nasmijanu Mona Lisu Leonarda da Vinčija.

Moma

Njujorški Muzej moderne umjetnosti (MoMA) svake godine privuče oko 7 miliona ljudi, što ga čini jednim od najposjećenijih muzeja na svijetu. Moma čuva neke od najboljih primjera moderne umjetnosti, raspoređenih na šest spratova galerije.

Metropolitan (New York)

Muzej Metropolitan čuva ogromnu banku blaga koja obuhvata razdoblje od 6 hiljada godina. To uključuje staroegipatske mumije, grčke i rimske skulpture i renesansna remek-djela. Možda je to razlog zašto gotovo 3 miliona posjetilaca prođe kroz njegova vrata svake godine. Ono što morate vidjeti je rekonstrukcija egipatskog hrama Dendur.

Vatikanski muzeji (Vatikan, Rim)

Gotovo 7 miliona turista posjeti Vatikanske muzeje svake godine, uživajući u impresivnoj paleti svjetski poznate umjetnosti. Neke od atrakcija koje morate vidjeti u Vatikanskom muzeju su nadaleko poznata Sikstinska kapela, ali i četiri Rafaelove sobe. Spremite se samo na – veliku gužvu.

Britanski muzej (London)

U Britanskom muzeju u Londonu pronaći ćete istoriske artefakte iz cijeloga svijeta. Neki od njihovih artefakata imaju komplikovanu pozadinsku priču, budući da su opljačkani tokom kolonijalne istorije Britanskog Carstva. Među neprocjenjivim blagom nalaze se egipatske mumije, zlatno blago iz Perzije i japanski samurajski oklopi iz 16. do 18. veka. Broj posjetilaca ovdje je u prosjeku impresivnih 6,8 miliona godišnje.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije