Putovanje

Milano ulice pretvara u pješačke i biciklističke staze

Milano ulice pretvara u pješačke i biciklističke staze
Foto: Fernando Meloni/Unsplash | Milano ulice pretvara u pješačke i biciklističke staze

Grad Milano ima ambiciozan plan kako da smanji broj vozila na ulicama i poveća kvalitet vazduha poslije krize koju je izazvao virus korona.

Zbog globalne pandemije i karantina, motorni saobraćaj smanjen je za 30-75 odsto, a sa njim je smanjeno i zagađenje vazduha. Gradske vlasti se nadaju da se broj motornih vozila na ulicama neće značajno uvećati ni kada se stanovnici vrate na posao, s obzirom na preporuke da se fizički distanciramo jedni od drugih, što znači da izbejgavamo javni prevoz, između ostalog.

Grad Milano najavio je da će ovog ljeta 35 kilometara ulica pretvoriti u pješačke i biciklističke staze kako bi zaštitio stanovništvo od virusa korona. Time će automobilima biti ograničen pristup, a fizička distanca će biti veća.

Planirano je proširenje kolovoznih traka, niskobudžetne privremene biciklističke staze, ograničenja brzine kretanja na 30 kilometara na čas, kao i prioritetne ulice za pješake i bicikliste, piše Guardian.

“Godinama pokušavamo da smanjimo upotrebu automobila. Kad svi voze kola nema mjesta za ljude, nema mjesta da se pomjerite i nema mjesta ispred prodavnica. Naravno, želimo i da poboljšamo ekonomiju, ali sada razmišljamo i radimo drugačije“, rekao je zamjenik gradonačelnika Milana Marko Graneli.

“Moramo da budemo spremni. Zato je važno da branimo ekonomiju, čak i samo dio nje, i podržimo kafiće, zanatlije i restorane. Kada sve ovo bude gotovo gradovi koji još imaju ovakvu ekonomiju imaće prednost, a Milano želi da bude u toj kategoriji“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije