Putovanje

Mjesto sa najkraćim imenom na svijetu

Mjesto sa najkraćim imenom na svijetu
Foto: Printscreen/YouTube | Mjesto sa najkraćim imenom na svijetu

Å je mjesto u Norveškoj sa najkraćim imenom na svijetu. Ovo ribarsko mjestašce nalazi se na samom kraju puta, države, kontinenta, nakon čega počinje Atlanski okean.

Ovo malo ribarsko mjesto smješteno je na kraju Lofotskog arhipelaga koje označava kraj auto puta E10. 

Nekada je glavni pokretač ekonomije bio ribolov, a danas je fokus više na turizmu zbog sve većeg broja ljudi koji posjećuje ovaj dio Norveške.

U mjestu Å vjerovatno ima više galebova nego ljudi. Ove ptice su se udomaćile, pa su izgradile gnijezda gotovo svuda. Na krovovima, prozorskim daskama i ostalim zgodnim mjestima, prenosi TU magazin.

Å se izvorno razvilo iz male farme u važno ribarsko mjesto. Mještani su se, kao i u mnogim ribarskim selima u tom području, specijalizovali za industrijski lov ribe za masovnu upotrebu. 

Međutim, to je bilo tako sve do prije nekih 30 godina, kada je cijeli ovaj kraj postao popularna turistička destinacija. Danas se ide u ribolov rekreativno ili sa turistima.

Priroda je ovom dijelu svijeta bila blagonaklonjena, što se može vidjeti na svakom koraku. Cijeli ovaj kraj je ispunjen zanimljivim znamenitostima i vidikovcima odakle možete uživati u pogledu na bijele i crvene kuće u pozadini ili u pogledu na more i okolne planine.

U mestu Å se nalaze i dva muzeja, Lofoten Stockfish Museum posvećen proizvodnji ribe i Norsk Fiskeværsmuseum, muzej posvećen lokalnoj baštini naselja. 

Ovdje takođe možete pronaći jedno od najbolje očuvanih autentičnih starih ribarskih naselja u Norveškoj, koje nudi razne mogućnosti da iskusite kako je izgledao ribarski život u posljednjih 250 godina.

Do naselja se može stići avionom, trajektom ili autom. 

Zbog Golfske struje klima je blaga, uprkos položaju, jer se nalazi sjeverno od Arktičkog kruga. 

Od sredine maja do sredine jula možete doživjeti ponoćno sunce, a od početka maja noći su gotovo potpuno svijetle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije