Putovanje

Mnoge misterije vezuju se za srpsku tvrđavu

Mnoge misterije vezuju se za srpsku tvrđavu
Foto: Youtube / Printscreen | Mnoge misterije vezuju se za srpsku tvrđavu

​Budući da je srednjovjekovno utvrđenje nedaleko od Kraljeva vrlo često obavijeno maglom, to se smatra da i naziv tvrđave potiče upravo od te pojave. Od Kraljeva je tvrđava, odnosno nekadašnji srednjovjekovni grad Maglič udaljen oko 30 kilometara.

Izuzev bedema, Maglič obuhvata i sedam kula, čija visina je deset metara i dvostruko višu donžon kulu. Srednjovjekovno utvrđenje u dolini rijeke Ibar ima dužinu od oko stotinu i širinu od oko 40 metara, a kako ističe TO Kraljevo, važi za jedno od najbolje očuvanih utvrđenja iz tog perioda u srpskoj zemlji.

Ipak, iako privlači pažnju ne samo ljubitelja istorije, već i mističnog, tvrđava Maglič u ovom trenutku nije dostupna za posjete i to zbog mosta koji se urušava. Ali to, naravno i dalje ne znači da ne privlači pažnju, tim prije što je karakteriše i vrlo zanimljivo osvjetljenje, pa je u toku večeri i noći pogled na ovaj srednjovjekovni grad u najmanju ruku fantastičan.

Izuzev dva dvorišta, jednog manjeg i drugog većeg, u okviru ovog srednjovjekovnog grada nalazili su se i drugi objekti, poput palata, dvije cisterne za vodu i pekare, kao i ostaci svetinje koja je bila posvećena svetom Đorđu.

Legende o nastanku Magliča

Uzevši u obzir da je ovo utvrđenje poznato i pod nazivom Jerinin grad, jasno je zbog čega se supruga srpskog despota Đurđa Brankoviča smatra zaslužnom za nastanak Magliča.

Prema toj legendi, nadimak "Prokleta Jerina" srpska despotica dobija zbog osjećanja koja je srpski narod prema njoj imao. A zapravo je istina da do sada ne postoje precizni i dokazani podaci o tome ko je izgradio Maglič, kao što ne postoje istorijski dokazi o jorgovanima u dolini Ibra, iako postoji jedna, krajnje romantična legenda o tome.

Za mnoge srpske srednjovjekovne manastire Maglič je važio za zaštitnika. I to ne samo da je ovo utvrđenje štitilo Studenicu i manastir Žiču, već i tri patrijaršije i to kako Rašku i Žičku, tako isto i Pećku patrijaršiju, što sve ukazuje na veliki značaj koji je ovaj srpski srednjovjekovni grad imao.

Počev od 1979. godine je Maglič uvršten među spomenike kulture od izuzetnog značajan u Republici Srbiji, navodi "Serbia.com".

Smatra se da je Maglič u velikoj mjeri tokom svoje duge istorije bio pošteđen napada mnogih osvajača upravo zbog magle, koja ga okružuje, ali i zbog položaja koji zauzima, a koji je prilično nepristupačan, prenosi "Ona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije