Putovanje

Na bisernom jezeru grad božanske svjetlosti

Na bisernom jezeru grad božanske svjetlosti
Na bisernom jezeru grad božanske svjetlosti

Planinski vijenci, koji su tokom većeg dijela godine prekriveni snijegom, kao bedemi, milionima godina kriju i čuvaju okosnicu i ponos makedonskog turizma - Ohridsko jezero.

Prirodne ljepote ove destinacije, koja pruža kulturološku i istorijsku šetnju kroz vijekove, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a kada se tome doda ljubaznost i pristupačnost domaćina, koji će vas dočekati na svakom koraku, utisak je neopisiv.

Biserno čisto Ohridsko jezero, staro oko tri i po miliona godina, samo po sebi je fascinantna destinacija koju vrijedi posjetiti, a iako sezona traje od maja do oktobra, odabirom ove destinacije u bilo koje doba godine ne može se pogriješiti.

Tome svjedoče i brojni turisti koji posjećuju ovo odredište tokom cijele godine.

Jezero svjetlosti, poznato i kao makedonsko slatkovodno more i muzej živih fosila, koje krase nebrojene jedinstvene u svijetu destinacije, ugnijezdilo se na granici Makedonije i Albanije. Nastalo je prije ledenog doba i jedno je od najstarijih na svijetu. U vodama ovog jezera sačuvano je oko 200 endemskih vrsta, biološkog i životinjskog porijekla, od kojih su neke stare do 30.000.000 godina, i odavno su izumrle u ostalim dijelovima svijeta.

"BILJANA PLATNO BELEŠE"

Svako ko posjeti ovu destinaciju biće oduševljen pričama koje ona priča. Jedna od njih, koja je meni privukla najviše pažnje je ona o ohridskoj jegulji koja 10 godina života provede u ovom jezeru, nakon čega prolazi kroz kanal rijeke Crni Drim, kod gradića Struga, i otisne se na putovanje čiji je krajnji cilj Meksički zaliv. Ona se tamo mrijesti i umire.

Ova priča možda ne bi bila interesantna da se istorija ne ponavlja. Naime, mladi se instinktivno istom putanjom vraćaju nazad u Ohridsko jezero, a nakon decenije provedene u jezeru opet kreću stopama roditelja ka Meksičkom zalivu.

Inače, površina jezera od 349 kvadratnih kilometara i providnost od 22 metra dubine samo govori o specifičnosti ovog jezera. Veliko je kao more, a čisto kao platno oprano Biljaninom rukom. Stotine izvora snabdijevaju Ohridsko jezero svježom vodom, koju prolaznici koji se nađu u blizini slobodno smiju da popiju. Najpoznatiji izvor je svakako izvor rijeke Crni Drim ili Biljanini izvori. Prema legendi, to su izvori gdje je lijepa Biljana prala veš sa svojim drugaricama kada se nesrećno zaljubila u vođu karavana koji se kod izvora snabdijevao vodom za put. Ova priča je ispjevana u poznatoj pjesmi "Biljana platno beleše" i predstavlja najpoznatiju starogradsku pjesmu i praktično himnu Ohrida, a ime Biljana i dan-danas je najpopularnije u ovom kraju.

Takođe treba reći da su, zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika Ohridsko jezero i grad Ohrid proglašeni za svjetsku baštinu i pod zaštitom su UNESCO-a.

GRAD OHRID

Obalu Ohridskog jezera krasi i kolijevka slovenske pismenosti, ili grad božanske svjetlosti, kako su ga zvali stari Grci - Ohrid. Ovaj biser srednjovjekovne umjetnosti i prirodnih ljepota je svojevrsan spomenik, a s okolnim selima ima oko 65.000 stanovnika. U gradu i njegovoj okolini ima tačno onoliko crkava koliko ima dana u godini - 365. Zbog toga ga mnogi zovu Jerusalim u Evropi.

Pravoslavni hramovi, za koje mnogi smatraju da su čudotvorni, predstavljaju najznačajnije spomenike kulture.

Grad je okićen i titulom kolijevke slovenske pismenosti, jer je bio sjedište širenja pismenosti i hrišćanstva među Slovenima, koje su započeli u Ohridu učenici Ćirila i Metodija, sveti Kliment i sveti Naum.

Ohrid, zbog velikog broja građevina jedinstvene arhitekture i neprevaziđene umjetničke vrijednosti, na relativno maloj površini omogućava svakom posjetiocu da lakom šetnjom prođe kroz minule vijekove.

Uske ulice starog dijela grada krasi kaldrma, a dok šetate nikad ne možete biti sigurni šta se nalazi ispod vas jer se arheološka otkrivanja konstantno nastavljaju. Taj dio grada krase mnoge fascinantne građevine, uključujući crkvu svete Sofije, Samuilovu tvrđavu sa koje gledate Ohrid kao na dlanu. Najvrednije i najljepše ikone posjetioci mogu da vide u čuvenoj "Galeriji ikona", koja čuva zbirku neprocjenjive vrijednosti, a koja se nalazi u ovom dijelu grada.

Nastavljajući putešestvije pažnju privlači i Koloseum - antička sportska arena koju su Rimljani izgradili u drugom vijeku prije nove ere, u kojima je narod mogao da gleda najpopularniji sport tog vremena: krvave gladijatorske borbe.

NACIONALNI PARK

Jezero kad je vedro svjetluca. Nalazi se na 695 metara nadmorske visine i okruženo je obroncima Galičice sa kojom čini nerazdvojivu cjelinu. To je savršen sklad prirode i jedinstven eko-sistem, koji odiše bogatom prirodnom riznicom, florom i faunom. Prije nepunih šest decenija Makedonija ga je proglasila nacionalnim parkom. Nacionalni park Veličica jedno je od najljepših mjesta u Makedoniji.

Na tridesetak kilometara južno od Ohrida, na visokoj stijeni iznad jezera, nalazi se manastir svetog Nauma koji je zbog neviđenih prirodnih ljepota postao turistička atrakcija. Oko njega su smješteni restorani na vodi, s kojih možete otploviti čamcima u obilazak. U crkvi se nalaze i mošti svetog Nauma Ohridskog, a legenda kaže da ukoliko naslonite uvo na kovčeg gdje počiva svetac - čućete otkucaje. Vjernici tvrde da su to otkucaji srca svetog Nauma koje je ostalo u manastiru.

Priča o Ohridu nikako ne bi mogla da se završi a da se ne spomenu ohridski biseri. Biseri se dobijaju po tajnoj recepturi koja se prenosi sa koljena na koljeno, ali samo po muškoj liniji, u svega dvije porodice Filevi i Talevi, koje se još bave ovim starim zanatom. Po recepturi, tanki listići krljušti sitne ribe plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i dijelovima rijeke Crni Drim, slažu se i spajaju jedan sa drugim, zatim konzerviraju dok se ne formiraju mali jajasti biseri. Cijena zavisi od veličine bisera, a najjeftiniji košta pet evra, pa naviše.

Da zaključimo, ono što oduševi na Ohridu, pored svih destinacija koje vrijedi posjetiti, su ljudi i njihovo gostoprimstvo. Ljubaznost, osmijeh i susretljivost prosto vas mame da se vratite jer Ohrid zaista vrijedi posjetiti.

Luksuzno odmaralište

Nedavno je nadomak Struge otvoren velelepni hotel sa pet zvjezdica "Izgrev". On je smješten na samoj obali Ohridskog jezera, a pored sopstvene pješčane plaže, raspolaže sa 207 soba različitih kategorija, akva parkom, spa-centrom, te kongresnim i svečanim salama. Hotel je ovoj divnoj destinaciji podarila turistička agencije "Fibula", koja je novinare i turističke radnike iz BiH i regije počastila boravkom u ovom luksuznom odmaralištu. Tokom boravka gostima je predstavljena ova interesantna destinacija, do koje je najjednostavnije doći čarter letom Sarajevo - Ohrid.

Inače, na Ohridskom jezeru u privatnom ili hotelskom smještaju moguće je boraviti po različitim cijenama, od oko 15 evra pa naviše, u zavisnosti od lokacije i luksuza koji priželjkujete. Hoteli na obali i u blizini posjeduju od tri do pet zvjezdica, tako da je izbor vaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije