Putovanje

Na ovim destinacijama ćete potrošiti najmanje novca: Čak tri su u Evropi

Na ovim destinacijama ćete potrošiti najmanje novca: Čak tri su u Evropi
Foto: Pexels/Jo Kassis | Na ovim destinacijama ćete potrošiti najmanje novca: Čak tri su u Evropi

Za mnoge ljude su cijene i troškovi jedan od najvažnijih faktora pri planiranju odmora.

Na istom mjestu kafa može da košta od jedan i po do pet evra. Obrok, zavisno od vrste hrane i restorana, od 10 do 30 evra. Naravno, uvijek se može izračunati prosjek, a upravo je to urađeno u okviru godišnjeg izvještaja britanskog Post Office-a, koji je nedavno objavljen.

Predstavili su 15 najboljih i najpovoljnijih destinacija na svijetu, a u prvih 10 našle su se i tri evropske destinacije. Evo najpovoljnijih evropskih destinacija u 2024:

Lista se ne zasniva na ukupnoj dostupnosti cijena, ne uzimaju se u obzir cijene prevoza i smještaja, već stvari na koje prosječni turista potroši u destinaciji. Njihov izbor je pao na koka-kolu, pivo, kafu, vodu, vino, kremu za sunčanje, sredstvo protiv insekata i kremu za sunčanje. Odnosno, ono što se kupuje u prodavnicama ili u kafićima i restoranima. Na samom vrhu liste nema evropskih destinacija. Tu su vijetnamski Hoi An, južnoafrički Kejptaun i Mombasa u Keniji. Na četvrtom mjestu, iznenađujuće, je japanski grad Tokio. Na ovih osam artikala turista će potrošiti 51,18 funti u Hoi Anu, a 59,05 funti u Tokiju.

Najpovoljnija ljetnja destinacija u Evropi, s obzirom na gore navedene parametre, je južni region Algarve, koji se nalazi u Portugalu, na obali Atlantskog okeana. Zadržali su petu poziciju u odnosu na prošlu godinu, a na posmatranih osam artikala tamošnji turista će potrošiti 59,69 funti, odnosno 69,96 evra.

Druga najpogodnija destinacija u Evropi, a sedma u svijetu, je Sunčev brijeg u Bugarskoj. Region na obali Crnog mora poznat je po noćnom životu koji privlači mnoge mlade, ali i po kulturnim znamenitostima u neposrednoj blizini. Korpa sa osam posmatranih proizvoda tamo košta 62,49 funti ili 72,92 evra.

Treće najpogodnije mjesto za odmor u Evropi, a deseto u svijetu je kiparski grad Pafos. Vjeruje se da je Pafos rodno mjesto grčke boginje ljubavi Afrodite. Bogat je istorijskim lokalitetima, pa se u samom gradu, uz obalu, nalazi veliki arheološki park sa ostacima starih palata i pozorišta, mozaicima i stubovima iz različitih perioda antike. Na ovom mjestu na najsunčanijem evropskom ostrvu, korpa sa osam proizvoda koštaće vas 73,32 funte, odnosno 85,56 evra, piše Putnikofer.hr, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije