Putovanje

Na tavanu pariske katedrale žele staklenike i bazene

Na tavanu pariske katedrale žele staklenike i bazene
Foto: N.N. | Na tavanu pariske katedrale žele staklenike i bazene
N.N.

Prošlo je mjesec dana od kako je razorni požar zahvatio Notr Dam. Dok se sakuplja novac za rekonstrukciju, arhitekte širom svijeta daju svoje prijedloge za parisku katedralu. Neki od njih su zapanjili javnost.

Požar je izazvao veliku tugu u cijelom svijetu, no arhitekte ne gube vrijeme, nego predlažu ideje za obnovu. Neki se zalažu za stari izgled, ali moderniji koncepti sugerišu novo ruho.

Vatrogasci su tokom gašenja požara uspjeli spasiti dio umjetnina iz katedrale, uključujući i trnovu krunu kojom je Isus okrunjen prije nego što je bio razapet na krstu, ali pojedini vanjski dijelovi nepovratno su uništeni.

Više od 90 metara visok toranj gotičke katedrale, koji je konstruisan od drveta i prekriven olovom tokom rekonstrukcije u 19. vijeku, urušio se i u potpunosti je uništen.

Kako bi pružio novi sjaj crkvi Pariske nadbiskupije, koju svake godine posjećuje više od 13 miliona turista, belgijski arhitekt Vensan Kalebo predlaže novo lice za 21. vijek - izgradnju eko-tornja koji bi proizvodio energiju za čitavu katedralu, uključujući i urbani vrt, u kojem bi posjetioci mogli razmišljati, moliti se ili meditirati.

Drvene grede bile bi ojačane karbonskim vlaknima, a stakleni krov bi imao ugrađen fotonaponski sloj, koji bi solarnu energiju pretvarao u električnu. U prostoru tavana bio bi urbani vrt, u kojem bi se ribe iskoristile za dobijanje prirodnog gnojiva za bilje, voće i povrće.

Stručnjaci su izračunali da bi se ispod staklenog krova Notr Dama godišnje moglo uzgojiti i do 25 kilograma hrane po kvadratnom metru, a dijelila bi se na obližnjoj tržnici.

Poznati belgijski arhitekta s pariskom adresom za svoja je zelena rješenja dobijao brojna priznanja, a u okviru projekta "Paris Smart City" namjera mu je smanjiti emisiju stakleničkih gasova u Gradu svjetlosti za 75 odsto do 2050. godine.

I drugi arhitekti, poput studija "Nab" i "Summum Architecture", žele iskoristiti krovni prostor kao staklenik.

"Summum" ga zamišlja kao dom za ptice i insekte koji ne bi bio dostupan javnosti, odnosno bio bi simbol utočišta za životinjske vrste koje je čovjek doveo do izumiranja. Prema njihovom mišljenju, tragedija Notr Dama trebalo bi da ulije nadu novim generacijama da ima spasa za okolinu. Prostor za životinje mogao bi se jasno vidjeti kroz stakleni krov.

Na pitanje koliko bi mogla trajati obnova slavne katedrale, stručnjaci odgovaraju da je teško davati prognoze, ali može se očekivati razdoblje od barem 10 godina. Francuski dizajner Matje Leaner imao je kontroverzan prijedlog koji bi iznova podsjećao na aprilski požar. Na krovu bi se nalazio plamen od vulkanskog kamena s pozlatom na vrhu. Kada je svoj predlog objavio na Instagramu, naišao je na veliki broj negativnih komentara.

"Vizum Atelier" iz Bratislave bi želio da ponovo oživi ideju iz 19. vijeka da se Notr Dam poveže s nebom bukvalno. Izgradili bi uzani toranj koji bi se prostirao u visinu koliko je moguće, a iz njega bi se zatim emitovao svjetlosni zrak.

Arhitektonska kompanija "Ulf Mejergren Architects" sa sjedištem u Stokholmu predložila je da se cijelim krovom prostire bazen, čime bi se dobio "novi meditativni prostor s jedinstvenim pogledom na Pariz". Na taj način bi se ova katedrala više okrenula narodu i predstavljala bi prostor za razmišljanje i unutrašnju refleksiju.

Ova kompanija je ranije predložila i da se u Stokholmu napravi "bazen vječnosti" dug jedan kilometar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije