Putovanje

Najduži na svijetu, panamerički auto-put avantura samo za hrabre

Najduži na svijetu, panamerički auto-put avantura samo za hrabre
Foto: Screenshot/YouTube | Najduži na svijetu, panamerički auto-put avantura samo za hrabre

Panamerički auto-put je najduži put na svijetu od 30.000 kilometara. Prolazi kroz 14 zemalja. Preći ćete ga za šest do osamnaest mjeseci, što zavisi od doba godine kada putujete i načina na koji putujete.

Povezuje Sjevernu sa Južnom Amerikom, kao i grad Ušuaja u Argentini sa zalivom Prudo na Aljasci. Od Aljaske, preko zaliva Prudo, put vijuga ka jugu, prolazi kroz Kanadu, SAD, Meksiko i Centralnu Ameriku. Na ovoj destinaciji putnici zbog neravnina na putu, moraju da pređu more koje povezuje Centralnu i Južnu Ameriku. Tek tada mogu da se upute ka Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu, Čileu i južnom dijelu Argentine.

Putovanje je prava avantura sa mnogo rizika za putnike zbog ekstremno visokih temperatura, neprohodnih dionica tokom kišnih sezona, odrona.

U nekim oblastima te dionice zime su ekstremne, pa je preporučljivo na krajnjim sjevernim i južnim dijelovima planete izbjegavati ih.

Zbog nepredviđenih situacija, putovanje od oko 30.000 kilometara traje od šest mjeseci do godinu i po dana.

Panamerički auto-put je zapravo skup nekoliko puteva koji prolaze kroz ukupno 14 zemalja.

Polazeći od zaliva Prudo, put ide na jug, prolazeći kroz Kanadu, Sjedinjene Države, Meksiko i Centralnu Ameriku.

Na putu vrebaju mnoge opasnosti, od napada divljih životinja, gustih šuma u kojima je lako izgubiti se, močvarnog i nesigurnog tla, kao i opasnost od napada kriminalaca koji se kriju po šumama.

Čovjek koji je najbrže prešao Panamerički auto-put na biciklu je Mihael Štraser, kome je za to trebalo 84 dana, 11 sati i 50 minuta.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije