Putovanje

Najljepši pogledi na nebeski ples Aurore borealis

Najljepši pogledi na nebeski ples Aurore borealis
Foto: N.N. | Najljepši pogledi na nebeski ples Aurore borealis

Veličanstvena polarna svjetlost Aurora borealis je sjaj na noćnom nebu i prekrasan prirodni fenomen koji se može posmatrati golim okom, a nju prouzrokuje Sunčev vjetar koji je zaslužan za bezbroj različitih svjetlosti koje kao da plešu na nebu.

Ovaj Sunčev vjetar nastaje u trenucima kada pogodi Zemljinu magnetosferu, odnosno kada se elektroni Sunčevog vjetra sudaraju sa atomima iz gornjih slojeva atmosfere na visini od 80 do 150 kilometara.

Polarna svjetlost i izgleda kao velika plamena zavjesa koja visi sa neba i njiše se lijevo-desno, uz treperenje svjetlosti različitih boja. Ona se vidi najčešće na visokim geografskim širinama, te je na sjeveru zovemo Aurora borealis kao Sjeverna zora, a na jugu Aurora australis ili Južna zora.

Prije putovanja u neku od ovih zemalja potrebno je provjeriti kakva je prognoza za Auroru.

Na Zemljinoj lopti postoji više mjesta sa kojih se ovaj fenomen može posmatrati. Aurora australis se vidi sa Falklandskih Ostrva, juga Novog Zelanda, Arktika, Tasmanije, iz Argentine, južnog Čilea i drugih predijela, dok se Aurora borealis najbolje može vidjeti sa Islanda, iz Norveške, Švedske, Finske, Rusije, Kanade, Aljaske, Grenlanda.

Island - jedna od najbližih destinacija

Island je jedna od zemalja iz kojih se ova svjetlost najbolje vidi, a nama je jedna od najbližih destinacija sa koje možemo posmatrati ovo veličanstveno sjeverno svjetlo. Stanovnici Islanda ovaj fenomen mogu vidjeti kroz osam mjeseci tokom godine, vidljiva je iz Rejkjavika, ali pravi doživljaj se može osjetiti kada se izađe iz gradske zone.

Tu je i planina Akrafjal u blizini grada Akrenas, gdje se Aurora može bolje vidjeti i napraviti savršena fotografija uz svjetionik.

Svjetlost je vidljiva na Islandu od kraja avgusta do kraja aprila.

Zadivljujući pogled iz hladnog Tromsa

Norveška nudi fascinantnu mogućnost za uživanje u Aurori, ali ona se najbolje vidi iz izuzetno hladnog Tromsa, koji je poznat i po festivalu u slavu bogova zore. Kada osvane prva novogodišnja zora, počinje i festival.

Januar je najbolji za posjetu, jer je tad grad u potpunom mraku. Tromso se nalazi na oko 300 milja unutar Arktičkog kruga.

Bajkovita ljepota u švedskoj Laponiji

U švedskoj Laponiji Aurora se može vidjeti svih 365 dana u godini, od 18 časova do dva poslije ponoći, nekada slabom pojavom, a nekada bajkovitom ljepotom.

Kiruna na sjeveru Švedske je omiljeno turističko odredište za one koji žele posmatrati Auroru. Gradić ima više od 18.000 stanovnika i oni su uglavnom zaposleni u rudniku željezne rude.

Magičnih 200 noći u Finskoj

Sarieselka u finskoj Laponiji je takođe mjesto gdje se ova bajkovita svjetlost može posmatrati.

Ona očarava turiste i lokalne stanovnike uz 200 magičnih noći svake godine, a najbolje ju je posjetiti u martu ili novembru.

Aurora u Rusiji od Karelije do Čukotke

Arktički krug prolazi preko velikog dijela Rusije, pa se Aurora borealis može vidjeti od Karelije do Čukotke, nekada je mogu vidjeti i stanovnici Sankt Peterburga.

Murmanska oblast je jedna od najpopularnijih među ruskim turistima, sa populacijom od 300.000 stanovnika koji je i najveći grad izvan Arktičkog kruga na svijetu. Aurora se može vidjeti iz mnogo mjesta u blizini Murmanska, a jedno od njih je selo Teriberak, udaljeno 120 kilometara. Auroru ovdje fantastičnom čine brojne sjene i treperenja.

Mistična svjetlost iznad Kanade

Ples mistične svjetlosti u hladnoj Kanadi može se vidjeti daleko od gradske vreve, a naročito u Ontariju, gdje postoje jedinstvene ture za posmatranje plesa na sjevernoj hemisferi.

Jedno od mjesta iznad kojeg je aktivna polarna svjetlost je Jukon, naročito oko jezera Leberge. Tamo je najbolje ići od sredine avgusta do kraja aprila.

Lože i pansioni za jedinstven ugođaj

Dvadeset milja južnije od grada Fairbanksa, planine na Aljasci su živopisne i umirujuće, idealne za posmatranje polarne svjetlosti. Tu se nalaze lože i pansioni koji su specijalizovani za idealno i ugodno posmatranje svjetlosti.

Na Aljasku je najbolje ići u martu, kada je nebo vedro, te krajem avgusta i početkom aprila.

Sva blistavost svjetlosti na Grenlandu

Grenland se takođe može pohvaliti kao jedno od mjesta na svijetu sa kojih se najbolje može pogledati ova svjetlost u svoj njenoj blistavosti, čiji prizori oduzimaju dah.

Ovakvi prizori mame da se spakuju koferi i uputi ka Grenlandu, bez obzira na hladnoću koja tamo vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije