Putovanje

Najopasniji market na svijetu: Da li biste kupovali ovdje? (VIDEO)

Najopasniji market na svijetu: Da li biste kupovali ovdje? (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Najopasniji market na svijetu: Da li biste kupovali ovdje? (VIDEO)

​Na visini od 120 metara iznad zemlje, uz visoku liticu u južnokineskoj regiji, smjestila se mala drvena koliba koja je postala kao "najopasniji market" u cijeloj Kini.

Mali market površine dva kvadratna metra visi na litici i služi avanturističkim penjačima u slikovitom nacionalnom geološkom parku Šiniucai u provinciji Hunan. Tokom dugog penjanja oni ovdje mogu zastati ako su gladni ili žedni te napuniti svoje zalihe dok uživaju u prekrasnim pogledima.

Šiniucai je poznat po svojim visokim liticama, dubokim kanjonima i jedinstvenom planinskom pejzažu koji privlači avanturiste željne adrenalina. Tu se otvorio i prvi kineski most sa staklenim dnom 2015. godine nazvan Haohan Kiao ili Most hrabrih ljudi. Hunan, pokrajina sa 64 miliona stanovnika bez izlaza na more, takođe je dom nacionalnog šumskog parka Cangjiajie, poznatog po svojim visokim krškim formacijama koje su inspirisale nezemaljski pejzaž u blokbasteru "Avatar" Džejmesa Kamerona iz 2009. godine.

Ime Šinicai na kineskom znači selo kamenih volova. Inspirisano je jednim od brda u obliku volovskih leđa. Neobičan viseći market smještena je duž staze za penjače uz liticu, opremljene metalnim sidrima i strukturama koje olakšavaju uspon.

Market je izazvao veliku pažnju kada je otvorio svoja vrata 2018., godinu dana nakon gradnje, a ponovno je u centru pažnje zahvaljujući nedavnim izvještajima u državnim medijima. Zapravo, stekla je reputaciju "najopasnijeg marketa".

Penjanje na vrh traje oko 90 minuta, a market velikodušno nudi penjačima besplatnu flašu vode, kako je otkrio Song Huicou, generalni direktor Šiniucaija. Svaki dan predani članovi osoblja odgovorni su za dopremanje zaliha proizvoda uz brdo. Ove zalihe uključuju pića, a svako se prodaje po razumnoj cijeni od 5 do 7 juana, što je manje od 1 evra. Posjetioci koji dolaze iskusiti program penjanja po stijenama često su amateri, pa ogladne i ožedne putem. Uprava parka odlučila je sagraditi market kao osvježenje za njih.

Market se otvara u 08.00 časova, a zatvara u 17 sati. Jedna je blagajnica "na dužnosti" u marketu ako je kupaca mnogo; ako nije, posjetioci mogu skenirati QR kod telefonom kako bi platili proizvode koje su uzeli.

Sigurnost je takođe visoko na listi prioriteta ove prodavnice, a zaposleni rutinski sprovode održavanje kako se ne bi slučajno strovalila niz liticu, prenosi "Jutanji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije