Putovanje

Najveći brod na svijetu: Masovniji i od najvećeg nosača aviona

Najveći brod na svijetu: Masovniji i od najvećeg nosača aviona
Foto: Screenshot/YouTube | Najveći brod na svijetu: Masovniji i od najvećeg nosača aviona

Nakon deset godina planiranja i ulaganja, američka firma "Freedom Cruise Line International" sljedeće godine trebala bi početi graditi "Freedom Ship".

Riječ je o takozvanom plutajućem gradu dugom 1.370 metara i visokom 106 metara koji bi trajno krstario svjetskim okeanima – nikad se ne zadržavajući na jednom mjestu dovoljno dugo kako ne bi dosadio onima koji se ne njemu nalaze.

"Brod slobode biće najveće plovilo ikada izgrađeno," rekao je Roger M. Gooch, direktor i potpredsjednik firme "Freedom Cruise Line International" sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Floridi.

Pet puta bi trebao biti veći od trenutno najvećeg nosača aviona na svijetu klase USS Gerald R. Ford. Na slikama koje su generisane uz pomoć kompjuterskog programa ovaj brod slobode izgleda poput kakvog plutajućeg parkinga na 25 spratova.

"Freedom Ship" trebao bi obuhvatati stanove, škole, bolnice, umjetničke galerije, trgovine, parkove, akvarijume i slično. Na vrhu ove građevine nalaziće se aerodrom s pistom za male privatne i komercijalne avione, a koji će omogućavati prevoz putnika ili dopremanje potrebnih namirnica.

Želja je firme koja stoji iza ovoga projekta da "Freedom Ship" ima 40.000 stalnih stanovnika, 30.000 dnevnih posjetitelja, 10.000 povremenih gostiju i 20.000 članova posade i zaposlenika institucija na brodu.

Projekt "Freedom Ship" prvi put je predložen još devedesetih godina prošlog vijeka. On održava viziju mobilne okeanske kolonije koja nije podložna zakonima bilo koje države, a u kojoj bi ljudi mogli živjeti, raditi ili uživati u svojoj penziji bez ikakvih ograničenja.

S realizacijom ovog projekta čeka se već decenijama zbog manjka potrebnih sredstava za njegovu gradnju. Pretpostavlja se da će "Freedom Ship" koštati oko 10 milijardi evra, dok bi za smještaj na njemu trebalo izdvojiti od 175.000 evra do 10 miliona evra - zavisno o odabranoj smještaj jedinici, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije