Putovanje

New York Times: Beograd najbolji noću

New York Times: Beograd najbolji noću
Foto: Pinterest | New York Times: Beograd najbolji noću

Američki "Njujork tajms" objavio je listu 52 grada sa najboljim noćnim životom, a na kojoj se Beograd našao na 32. mjestu.

Novinarka lista Ðada Juan obišla je 52 grada sa liste a ovog ljeta boravila je u Beogradu. Svoje utiske o srpskoj prijestonici iznijela je u tekstu pod nazivom "Noć je pravo vrijeme u Beogradu".

Grad je upoznala u društvu svoje prijateljice koja je pokazala ljepote prijestonice, ušće Save u Dunav. Takođe je, kako navodi, gledajući zgrade oštećene u NATO bombardovanju shvatila koliko su duboko ratovi u Jugoslaviji 1990-tih i raspad te zemlje uticali na svakodnevni život Beograda.

"Najvažnije od svega, otvorila mi je oči što se Beograđana tiče: gostoprimljivi ljudi koji pjevaju i igraju i u dobru i u zlu", navela je ona.

Američka novinarka kaže da joj je beogradska drugarica odmah prvo veče rekla da ne obuje štikle. Bila bi to duga šetnja preko kaldrme i preko šina do Beton hale gdje se nalazi niz fensi restorana u nekadašnjim skladištima na Savi. Ali svaka žena je izgledala kao model u uskoj suknjici i štiklama, navodi ona.

Beograd je, dodaje, poznat po lijepim ženama, ali i po živoj muzici, koja se čuje iz svake ulice, sa svake terase, pa se hodajući ulicama grada osjećate kao da ste na nekoj paradi.

Bendovi sviraju u skoro svakom restoranu u Beton hali, a njihove bašte gledaju na Savu i komunističku arhitekturu Novog Beograda – poslovni kvart sagrađen krajem 40-tih godina.

Američka novinarka opisuje i kaldrmisanu Skadarliju koja se često poredi sa pariskim Monmartom.

Utisak na nju je ostavio i hotel Moskva, simbol grada iz 1908. godine.

"Prepuna je tradicionalnih taverni, zvanih kafane, gdje muzičari idu od stola do stola i pjevaju folk pjesme koje gosti naručuju. Zimi, kada nema bašta, najvjerovatnije ćete vidjeti ljude kako igraju po stolovima izražavajući time da ih pjesma ganula", navodi ona.

Kao pejzaž koji joj se najviše svidio, Ðada Juan izdvaja Zemun gdje je upoznala vlasnicu čuvenog prestoničkog ribljeg restorana.

Bez obzira gdje počinje noćni izalazak u Beogradu, najvjerovatnije će on završiti na obali Save gdje su brojni klubovi na vodi, poznati kao splavovi, ističe ona.

Juan je upoznala i tradicionalnu srpsku kuhinju u kojoj kaže da dominiraju meso i sir. Kada je riječ o hrani, dan počinje sa burekom, a o piću, sa rakijom, primjećuje američka novinarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije