Putovanje

Nizozemac biciklom putuje oko svijeta, a evo kako se proveo u BiH

Nizozemac biciklom putuje oko svijeta, a evo kako se proveo u BiH
Foto: Screenshot/hetkrantje-online.nl | Nizozemac koji biciklom putuje oko svijeta: U BiH sam naišao na medvjeda

LAJDEN - Koen Sachse (29) u januaru ove godine krenuo na svoju misiju: biciklom oko svijeta, a sve u humanitarne svrhe. Sveukupno planira da pređe 35.000 kilometara, a trenutno je na 9.000, i svojim biciklom lagano jezdi po Iranu.

Kaže da je proteklih mjeseci prošao nevjerovatnim krajolicima, a najveći utisak na njega su ostavili susreti sa ljudima.

“Na put sam krenuo zimi, i naravno, to je bio period kada je najteže preći Alpe, ali sam na kraju uspio. Zatim, uslijedio je prelijepi Balkan i Turska, a nakon Gruzije i Azerbejdžana, uspio sam da dođem i do Irana."

Ipak, na tom putu najveći utisak na njega je ostavio susret sa medvjednom u BiH:

“Dok sam prolazio BiH, našao sam se u jednom zabačenom, šumskom predjelu. Nisam imao izbora nego da tu podignem svoj kamp. Znao sam da u tom dijelu ima medvjeda. Zato sam preduzeo sve mjere opreza: hranu sam okačio visoko na drvo, udaljeno 200 metara od šatora, a ispred šatora sam upalio vatru. Međutim, negdje tokom noći čuo sam “teške” korake oko šatora. Nisam znao šta da radim, osim da počnem da vičem naglas, ali sam shvatio da time neću ništa postići jer medvjedi to ne vole. Uglavnom, to je trajalo nekih par minuta i sve se dobro završilo. Nakon toga, čuo sam i čopor vukova, ali sve je na kraju bilo dobro”, kaže Koen, koji dodaje da je kroz Gruziju morao da više hoda nego da vozi bicikl, jer je bilo dosta blata na putu.

Ono što ga najviše oduševljava jeste prijem ljudi koje susreće tokom puta. Svi žele da mu pomognu, posebno nakon što im ispriča da je biciklom krenuo na put oko svijeta.

Dodaje da u Albaniji malo ko govori engleski, ali da su ga svi toplo dočekali, baš kao i u Turskoj. Veliki peh sa biciklom je imao u BiH, ali i tu je naišao na fantastičnu pomoć:

“Kada dođe do kvara, uvijek postoji rješenje. Tako mi se bicikl pokvario u BiH, u potpuno pustom dijelu puta. Nisam mogao nigdje. Ali, onda su po mene došli biciklistički entuzijasti, i oni su mi pronašli gdje da popravim bicikl”, kaže ovaj mladi Nizozemac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije